Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КИТАЙ, ДЕ-ФАКТО, СЕ СКАРА НА РУСИЯ, ЧЕ УДРЯ ПО ГРАЖДАНСКА ИНФРАСТРУКТУРА В УКРАЙНА

Киев, 23 октомври 2022.- В Съвета за сигурност на ООН представителят на Китай, де-факто, скастри Русия, която от две седмици не спира да удря по гражданска инфраструктура на Украйна, в частност, по обекти на енергетиката, и то в навечерие на зимата.

В петък, 21 октомври, по време на заседанието на съвета Ген Шуан заяви, че критичната инфраструктура – АЕЦ, ТЕЦ, енергийни обекти, тръбопроводи, мостове, има огромно значение за гражданска сигурност и социална стабилност и тя не трябва да бъде обект на военни атаки. Той подчерта, че Китай е ″съпричастен с украинския народ, който се сблъсква с трудности″. Според него, с приближаване на зимата определени категории на населението в Украйна – старци, жени и деца, имат нужда от хуманно отношение и достъп до основни средства за съществуването си.

″Като отговорна страна, Китай ще се придържа към конструктивна роля за насърчаване на мирни преговори и значително ще съдейства за преодоляване на хуманитарната криза″, добави Ген Шуан.

Въпреки тази декларация от петък, вчера Москва нанесе пореден мощен ракетен удар по украински енергийни обекти, като остави без ток над 1,5 млн. души, а цялата Украйна е преминала към пестене на електроенергия и режим на тока.(УВести)

Нашият коментар:

Си Дзинпин

В руско-украинската война Пекин, за съжаление, заема неутрална позиция. Но с тази декларация в ООН и с вчерашното преизбиране на Си Цзинпин за трети 5-годишен мандат като генерален секретар на китайската компартия и лидер на Китай има надежда, че в Поднебесната ще променят отношението си към войната в Украйна. В доклада си на завършилия ХХ конгрес ККП другарят Си говори за двуполярен свят (Китай и САЩ), а не за многополярен такъв, за който ратува Москва. Т.е., може да се допусне, че на Русия се отрежда роля не на геополитически играч, а на суровинен придатък към две мощни световни икономики. Не се изключва в близко бъдеще и постепенно завладяване от Китай на руския Сибир и Далечен изток.