Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСНАЦИТЕ МОГАТ ДА ВЗРИВЯТ СТЕНАТА НА КАХОВСКАТА ВЕЦ, ЩЕ ЗАТОПИ ХЕРСОНСКА ОБЛАСТ

Киев, 21 октомври 2022.- Руската армия, отстъпвайки от Херсон, може да взриви стената на Каховската водна електроцентрала на река Днепър. В резултат има вероятност да бъде затопена Херсонска област и разрушен Северно-Кримския канал.

Володимир Зеленский

Ако това ще стане, трябва да се говори за използване за оръжие за масово поразяване, заяви украинският президент Володимир Зеленский, и призова международната общност и световните лидери да предприемат превантивни мерки. ″Трябва заедно да дадем на държавата-терорист да разбере, че за този терористичен акт Русия ще отговаря. Светът следва да реагира превантивно″.

Вчера се появиха съобщения, че окупаторите са минирали и оборудване в Каховската ВЕЦ.

Русия шантажира Европа с газ и петрол, организира диверсии на газопроводи и критично важни кабелни комуникации, в Украйна в навечерие на зимата унищожава енергийни обекти.(УВести)

Нашата справка:

Каховската ВЕЦ започва да се изгражда през 1950 г. Строителството е завършено през 1956 г. Има електрическа мощност 334,8 МВт. Годишно произвежда 1420 кВт/ч електроенергия.

Стената е дълга 3850 м и висока 16 м. Язовирът разполага с над 18 куб. км вода, заема площ 2155 кв. км (за сравнение: язовир ″Искър″ – обем 0,67 куб. км вода и 38 кв. км площ). При строежа нивото на водата в Днепър на това място е вдигнато със 16 м. Пропускателната способност е 21400 куб. м/сек. Водата се използва също така за напояване на селскостопански земи в Херсонска и Запорожка области, за водоснабдяване на Крим. През 2014 г., след анексията на полуострова, подаването на водата е прекратено. В края на февруари 2022 г. ВЕЦ е окупирана от руската армия и водата отново се подава в Крим. С вода от Каховския язовир (море) се охлаждат шестте радиатора на Запорожката АЕЦ – най-голяма на Стария континент, окупирана от руските войски през март т.г.