Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СВАЛЯНЕТО НА ИРАНСКИ ДРОН ИЗЛИЗА ПО-СКЪПО, ОТКОЛКОТО ЗАКУПУВАНЕТО МУ, ПИШЕ THE GUARDIAN

Киев, 20 октомври 2022.- Да свалиш един ирански дрон-камикадзе излиза по-скъпо в сравнение със закупуването му, пише британското издание The Guardian.

Вестникът е направил анализ на руските удари с дронове за периода от 13 септември до 17 октомври т.г. Според него, руснаците са платили на Иран за един ″Shahed-136″ между 20 хил. и 50 хил. евро. През последния месец украинската ПВО е свалила 161 дрон (Володимир Зеленски посочва друго – 233 дрона). Анализаторите на неправителствената организация ″Молфар″ са пресметнали, че стойността на тези ирански безпилотни апарати възлиза почти на $15 млн. Същевременно за свалянето им са били използвани МиГ-29, системи С-300, системи “NASAMS” и стрелково оръжие (зенитни оръдия и картечници). Предполага се, че това е струвало на Украйна приблизително $28 млн.

Отбелязва се, че Русия е поръчала няколко партиди ирански дронове-камикадзе, като първата партида в количество 1750 бр. вече се прилага в Украйна. Украинските служби потвърждават, че тези дронове се съхраняват в Крим и Беларус и се управляват от ирански инструктори.(УВести)