Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА СКЪСВА ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ С ИРАН, ЗОВЕ ЕС ДА ВЪВЕДЕ САНКЦИИ ПРОТИВ ТЕХЕРАН

Киев, 19 октомври 2022.- Украйна инициира скъсване на дипломатически отношения с Иран, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Иранските дронове ″Shahed-136″, които Техеран продава на Москва, причиниха огромни разрушения на нашата гражданска инфраструктура, смърт и страдание на нашия народ, затова внасям за разглеждане от президента Зеленский предложение за скъсване на дипломатически отношения с тази страна, заяви пан Дмитро.

Украйна никога не е заемала антииранска позиция, но, след като Иран предпочете да стане съучастник с агресора, принудени сме да заемем ясна позиция. ″Когато Техеран спре да снабдява Русия с оръжие, тогава ще говорим за възстановяване на отношенията ни″,  каза Кулеба.

Същевременно той призова Европа да въведе санкции против Техеран.

Иранските дронове ″Shahed-136″ наближават Киев

Световните агенции пък съобщават, че на 06 октомври Техеран и Москва са сключили договор за доставка на Русия не само дронове-камикадзе, но и балистични ракети с повишена точност ″Fateh″ и ″Zolfaghar″. Авторите на тези статии се позовават на достоверни ирански източници, участвали в руско-иранските преговори в Москва.

Коментира се, че, очевидно, руските запаси на високоточните крилати ракети катастрофално намаляват, първо, и второ – поради санкции и липса на западни електронни компоненти не е възможно да се произвеждат нови, щом Кремъл е принуден да се обърне за военна помощ към Иран.

Официален Техеран отрича, че дроновете-камикадзе ″Герань-2М″, с които Русия удря украинската гражданска инфраструктура, са техните дронове ″Shahed-136″ и зоват Киев за преговори, за да се избегнат ″недоразумения″.(УВести)