Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

С ДРОНОВЕ-КАМИКАДЗЕ КРЕМЪЛ ЦЕЛИ ДА ОКАЗВА ПСИХОЛОГИЧЕСКО ТЕРОРИСТИЧЕСКО ВЛИЯНИЕ НА УКРАИНЦИТЕ

Киев, 19 октомври 2022.- Атаката с дронове върху жилищна инфраструктура на Киев и други градове говори за това, че руските войски предпочитат да оказват психологическо терористическо влияние, а не да постигат ярък ефект на бойно поле. Така смятат в американския Институт за изучаване на войната (ISW).

Експертите Института направиха сравнение между иранския дрон-камикадзе ″Shahed-136″ и артилерийския снаряд 155 мм. И така, този дрон лети със скорост 140 км/час, има много шумен двигател (работи като мотопед), може да се поразява с автомат ″калашников″, крупнокалиберна картечница или зенитно оръдие. Полезното му натоварване е 44 кг взривно вещество, а на снаряда – 12 кг, което означава, че един дрон носи почти три снаряда. Пет дрона, ударили Киев на 17 октомври, са имали ефект на 15 артилерийски снаряда, изстреляни по голяма площ. Тези удари могат да причинят голяма вреда на гражданска инфраструктура и да убият или ранят много хора, но значителен боен ефект не могат да постигнат.

Оттук ISW прави извод, че руските войски се стремят да създават психологически ефекти, удряйки по граждански райони, а не да създават асиметрични оперативни ефекти, целейки се по законни военни цели.

Твърди се, че Русия е поръчала няколко партиди ирански дронове-камикадзе, като първата партида в количество 1750 бр. вече се прилага в Украйна. Украинските служби потвърждават, че тези дронове се съхраняват в Крим и Беларус и се управляват от ирански инструктори.(УВести)