Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ ЗАДЕЙСТВА НОВ ЯДРЕН ШАНТАЖ – УДРЯ ВИСОКОВОЛТНИ ТРАФОПОСТОВЕ КЪМ  АЕЦ

Киев, 17 октомври 2022.- Кремъл предприе нова тактика на ядрен шантаж – бомбардира високоволтни трафопостове, свързани с украинските АЕЦ, съобщават от държавната компания ″Енергоатом″.

Тези трафопостове се намират на значително разстояние от атомните централи – 160-200 км, но в резултат на тяхното повреждане се изключват линиите за електропредаване, по които токът се подава към украинската електрическа система. Според експертите, когато тези линия спират да работят, енергоблоковете на АЕЦ, съответно, се изключват и централата преминава в режим ″блекаут″ с едновременно включване на дизелови генератори.

От държавната ни компания ″Енергоатом″ казват, че реализирането на подобен сценарий се потвърждава с активни руски доставки на дизелово гориво на Запорожката АЕЦ, която се контролира от Москва. ″Очевидно, там се подготвят за продължителна работа в режим ″блекаут″, подозират в ″Енергоатом″ и предвиждат мрачен сценарий за нас – енергийната инфраструктура, която осигурява връзка между Запорожката АЕЦ и родната енергосистема, може да спре да работи.

От миналия понеделник – 09 октомври, Русия целенасочено удря по нашите енергийни обекти – ТЕЦ, ВЕЦ, трафопостове, из цялата страна. Днес в резултат на бомбардиране с дронове-камикадзе и крилати ракети са извадени от строй нови обекти от енергийната ни система. В резултат без ток остават почти 600 населени места. Правителството моли населението да пести електроенергията и да не натоварва мрежата в час-пик, т.е., вечерните часове.(УВести)

Нашият коментар:

Като не може да постигне успехи на бойно поле, ордата реши с настъпване на студове да тероризира украинците с дефицит на електро- и топлинна енергия, т.е., със студ и тъмнина. По този начин Москва се стреми да предизвика социално недоволство и протестни настроения и чрез тях да накара официален Киев да започне да преговаря при изгодни за руснаци условия. Това е първо. И второ. Путин, виждайки опасност от загубата на Херсон (а тя като че ли е неминуема), всячески се стреми да спечели поне малко време за прегрупиране на войските си и прехвърляне на мобилизираните ″чмобики″ в Украйна.