Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МВнР НА УКРАЙНА: ТЕХЕРАН Е СЪУЧАСТНИК НА РУСИЯ, ЩЕ ОТГОВАРЯ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА СИ

Киев, 17 октомври 2022.- Външното министерство на Украйна настоятелно призова Техеран незабавно да спре доставки на дроновете си за Русия и го предупреди за отговорност за съучастие в руските престъпления.

Иранските дронове се насочват към Киев

В декларация на МВнР се подчертава, че Русия продължава да тероризира цивилното население и критичната инфраструктура на Украйна чрез използване на ирански дронове. Само през последната седмица са нанесени стотици удари с безпилотни летателни апарати-камикадзе по жилищни сгради, електроцентрали, пречиствателни съоръжения, мостове и детски площадки в редица украински градове. Повредена е 1/3 от енергийната инфраструктура на Украйна. Щетите са причинени на две дипломатически сгради в Киев.

Предоставянето на това оръжие за водене на война в Украйна и убийство на украински граждани прави Иран съучастник в агресията, военните престъпление и терористичните актове на Русия против нашата държава, отбелязва се в декларацията.

″Призоваваме Техеран незабавно да спре да доставя на Русия всякакво оръжие. В противен случай Иран и неговото ръководство ще носи най-строга отговорност, включително в рамките на международни съдебни процеси за престъпление на Русия против Украйна″, четем в документа.

Дмитро Кулеба – дипломат №1 на Украйна

Същевременно, външният министър на Украйна Дмитро Кулеба се обърна към министрите на външните работи на страните – членки на ЕС с призив против Иран да бъдат въведени санкции. Това още повече е актуално на фона на съобщения за намерение на Техеран да предостави на Москва и балистични ракети ″земя-земя″ за използването им против Украйна.

Днес украинската столица е била атакувана от над 30 дрона-камикадзе иранско производство. Има четири жертви и сериозни разрушения, включително на жилищна сграда.(УВести)

Още по темата:

КИЕВ Е АТАКУВАН С НАД 30 ИРАНСКИ ДРОНА  ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА БЕЛАРУС. ИМА ЖЕРТВИ