Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КИЕВ Е АТАКУВАН С НАД 30 ИРАНСКИ ДРОНА  ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА БЕЛАРУС. ИМА ЖЕРТВИ

Киев, 17 октомври 2022.- Тази сутрин украинската столица е атакувана с над 30 дрона-камикадзе ″Шахед″ иранско производство, съобщи кметът Виталий Кличко. Ударът е нанесен по Шевченкивски район. За съжаление, има жертви. Разрушена е и една жилищна сграда.

Киевският кмет Виталий Кличко на мястото на разрушената жилищна сграда

Роякът е долетял от територията на Беларус, където вече е разположена т.н. съюзна (руско-белоруска) армия.

Дроновете се доставят на Русия от два месеца, което Техеран отрича. Те са шумни (двигателят им работи като на мотопед) и бавни, но тъй като се придвижват на роят, не всички могат да бъдат свалени от средствата на украинската ПВО.

Освен това, според специалисти, ″Шахед″ се използва не само за поразяване на военни или граждански цели. Една от основните му задачи в Украйна е да провокира нашите средства за ПВО, които да включват радар и да стрелят по тях, и по този начин да откриваj своето местоположение, след което руснаците задействат крилати ракети.

″Шахед″ не са трудни за сваляне. Днес от 30 са свалени 25. Дори един от тях е бил поразен от двама киевски полицаи, стреляли с автомат. Проблемът е в това, че те летят на огромни групи и все някой успява да се промъкне.

В момента украинците събират пари за закупуване на електронни средства за неутрализиране на тези дронове. Очаква се и Израел най-сетне да се включи във военна помощ за Украйна. От израелското правителство вече са заявили, че крайно време да помогнат на Киев. Не е изключено, че става дума именно за противодронова защита.(УВести)