Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

″МАТИ УКРАЙНА″ И ДРУГИ СА ОТЛИЧЕНИ ЗА ДЕЙНОСТТА СИ В ПОМОЩ НА УКРАИНСКИТЕ БЕЖАНЦИ

София, 15 октомври 2022.- Вчера в аулута на Нов български университет се проведе церемонията за награждаване на организации и личности, отличили се с гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ. Идеята да има такава награда се роди през това лято в средата на общественици и културни дейци под егида на президента Петър Стоянов.

Петър Стоянов президент на България (1997-2002)
Виталий Москаленко – посланик на Украйна

″От връчването на тези награди имат нужда не толкова хората, които ще ги получат. Ние като общество имаме нужда от техния пример. За да насърчим доброто. Да покажем, че помагайки на бежанците, помагаме и на нашето общество да развие инстинкт за доброта, даваме пример за базов морал на децата си″, заяви Петър Стоянов.

Церемонията беше открита от председателя на настоятелството на НБУ Веселин Методиев. Той подчерта, че събития като днешното бележат големия смисъл в живота и помагат за формиране на националната ни идентичност. А посланикът на Украйна Виталий Москаленко допълни, че добротата е част от тази идентичност на българския народ, който през осемте месеца от началото на войната в Украйна е проявил висша степен на емпатия.

Ето и представителите на неправителствени организации и отделните доброволци, които получиха грамоти за гражданска доблест и доброта: Фондация ″За доброто″, фондация ″Открито сърце″, фейсбук група ″Шофьори – Несебър″, център ″Отворени врати за Украйна″, Фондация за солидарност с бесарабските българи, Фондация ″Смисъл″ (Благоевград), сдружение ″Отворени обятия″, Независима доброволческа мрежа (Варна), кампания ″Подкрепи украинските студенти″, журналистите Калоян Константинов и Николета Атанасова (БНР), доброволците Юлий Глушков, Данчо Нешков, Лана Петкова, Светлозара Жекова и българският доброволец на фронта в Украйна Иван Калчев – Глиги.

Номинираните са отличени за подкрепата си на бежанците и най-вече на децата сред тях, както и за помощта им към хората, продължаващи да вършат работата си в обстрелваните райони по време на военните действия в Украйна. „Те са истинските герои – тези, които останаха в Украйна, докато около тях падат бомби. Добрите дела на обикновените, анонимни хора са героизъм“, каза Иван Калчев-Глиги.

Иван Калчев-Глиги – доброволец в Украйна

Наградите пластика на Стефан Иванов, изобразяваща политналата дреха на Йордан Йовковия Серафим и грамота, в категориите ″Бизнес организация″, ″Личност″ и ″Неформално сдружение″, бяха връчени от украинските доброволки Евгения Сергеева от Буча, Олга Кусева от Харкив и Таня Ташева от Киев. Пернишкото сдружение ″Прегръдки за България″ получи наградата в третата категория.

Тихомира Методиева-Тихич ръководеше центъра за помощ на бежанците в столичните ″Халите″

Доброволката Тихомира Методиева-Тихич е носителят на наградата в категория ″Личност″. Издателят Манол Пейков (″Жанет 45″) получи наградата в категорията ″Бизнес организация″.

Олена Коцева получи Голямата награда за цялостен принос

Голямата награда – пластика и грамота, обаче, беше връчена от президента Петър Стоянов на председателката на Сдружението на украинските организации в България ″Мати Украйна″ Олена Коцева. ″Нито една неправителствена организация не би могла да оцелее осем месеца без добротата на българина″, каза тя и от своя страна връчи грамота на благодарност на журналиста Владимир Йончев, който с отдаденост и с цялото си сърце през всичките тези месеци помагаше на украинските бежанци, съобщи електронното издание ″Offnews.bg″.(УВести)

Евгения, Таня, Катя, Оля са най-активните в центъра на ″Мати Украйна″ в София на ул.″Царибродска″

Нашата справка:

Наградата ″За гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ″ беше учредена през лятото на 2022 г. под егидата на президента Петър Стоянов (1997-2002 г.). Инициирана е от Граждански форум с участието на общественици и културни дейци като писателите Захари Карабашлиев, Георги Господинов, Теодора Димова, Здравка Евтимова и Алек Попов, режисьорите Явор Гърдев, Костадин Бонев, Иглика Трифонова, както и университетски преподаватели, журналисти, свещеници и др. Към организационния комитет за наградата се включват и Нов български университет, Софийският университет и българският ПЕН клуб.

Доброволците на ″Мати Украйна″ и техните български приятели

Наградата се присъжда в четири категории – за предприемач или и/или частна фирма, за неправителствена организация, за неформална група от съмишленици/социална мрежа, както и за отделни граждани, които със собствен труд и средства оказват максимална логистична и човешка подкрепа на украинските бежанци. Изискването е тези дейности да не са част от рутинните задължения на номинираните, от обичайния им бизнес или проектна дейност.