Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА ООН ОСЪДИ ПСЕВДОРЕФЕРЕНДУМИ И ПОДКРЕПИ ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА УКРАЙНА

Киев, 13 октомври 2022.- Снощи Общото събрание на ООН прие резолюция, с която осъди руските псевдореферендуми в окупираните области на Украйна – Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска.

″За″ са гласували 143 страни, против – пет, а въздържалите се са 35. Сред тези пет са Русия, Беларус, Северна Корея, Никарагуа и Сирия.

Съавторите на проекта на резолюцията са били почти 70 страни, включително всички държави – членки на ЕС, Австралия, Грузия, Република Корея, Молдова, Черна Гора, Великобритания и др.

В документа, освен че се осъждат тези ″референдуми″, има и призив държавите по света, международните организации и специализираните институции на ООН да не признават каквато и да е промяна на статута на украинските области, а също така се настоява Русия да отмени анексията и да изведе войските си от Украйна и да зачита нейните международно признати граници.

″Международната общност праща на Русия ясен сигнал – тя не може да затрие от картата на света една суверенна държава″, – заяви американският президент Джон Байдън. Според него, гласуването в ООН е показало, че светът е сплотен както никога и има нагласа да привлече Москва към отговорност за военни престъпления в Украйна.(УВести)