Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКАТА АРМИЯ ПРЕВЗЕ ЛИМАН, КОЙТО ПУТИН УЖ Е АНЕКСИРАЛ ПРЕДИ ДВА ДНИ

Киев, 02 октомври 2022.- Вчера украинската армия навлезе в Лиман – важен логистичен център в северната част на Донецка област, а днес го напълно зачисти от руските окупатори.

Според британското министерство на отбраната, оперативно Лиман е важен, защото се намира на ключов кръстопът. Но напускането му от руснаците е и сериозно политическо поражение на Кремъл, защото е бил обявен уж за руска територия заедно с целия Донбас.

Експертите от Лондон смятат, че следва да се очаква поредната критика, адресирана към руското военно ръководство. ″По-нататъшните териториални загуби на окупираните земи със сигурност ще засилят публичен тролинг и натиск върху командването″, четем в отчета на британското министерство на отбраната.

Предполага се, че Лиман са отбранявали бригадите от Западния и Централния военен окръг на Русия и контингентите на запасняците. Допуска се, че те са понесли значителни загуби, защото са напускали града по единствен път, но и той е бил под артилерийски контрол на украинците.

Украинският военен експерт Олег Жданов заяви, че руската групировка около Лиман е наброявала най-малко 5 хил. души. Засега няма информация, колко от тях са пленени и колко са загинали.(УВести)