Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

″СЕГА″: ПУТИН И ЧЕТИРИ МАРИОНЕТКИ ПОДПИСАХА ДОГОВОРИ ЗА ВЛИЗАНЕ В РУСИЯ НА ЧАСТ ОТ УКРАЙНА

Руският президент се увлече в дълга тирада против “колективния Запад”, изпълнена с пропагандни клишета от съветско време

София, 01 октомври 2022.- Руският президент Владимир Путин и самозваните лидери на четири непълни украински области – Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка, подписаха договори за незаконното им присъединяване към Русия, съобщава електронното издание ″Сега″.

Тържествената обстановка в Кремъл трябваше да скрие фалша на този акт, който бе отхвърлен авансово от много държави в ООН, включително и от България.

Путин закъсня с 15 мин. за предварително обявения час на събитието и след това говори над половин час пред депутати, министри, губернатори, президенти на републики от РФ, религиозни водачи.

Путин произнесе реч, пълна с клишета от съветската пропаганда, заплаши Украйна, че ще защитава новоприсъединените земи “с всички налични сили и средства” (от което се подразбира и ядреното оръжие), и заяви, че не признава международните правила, които му пречат. “Кой ги е измислил, кой ги е видял?”, запита той, забравяйки за Устава на ООН, подписан от самата нея. “Русия няма да живее по фалшиви правила”, отсече той. Но заедно с това увери, че “жителите на Донбас, Херсонска и Запорожка област стават руснаци завинаги, което “е тяхно неотменно право, закрепено в устава на ООН”.

След това се увлече в дълга тирада срещу “колективния Запад”, изпълнена с пропагандни клишета от съветско време. ″Нашите сънародници, нашите братя и сестри в Украйна – родна част на нашия обединен народ – видяха с очите си какво готвят на цялото човечество управляващите кръгове на така наречения Запад. Тук те по същество просто свалиха маските си, показаха истинската си същност“, каза президентът.

“Западът се надяваше, че Русия ще се разпадне през 90-те години на миналия век, не му дава мира съществуването на такава държава, – подчерта Путин. – Западът е готов да престъпи всичко, за да запази неоколониалната система, която му позволява да паразитира, всъщност да ограбва света за сметка на силата на долара и технологичния диктат, да събира истинска дан от човечеството“.

Путин обвини т.н. англосакси, че са взривили “Северен поток” 1 и 2, за да разрушат енергийната система на Европа. Заедно с това призова Киев да се върне на масата на преговорите, но предупреди, че няма да преговаря за статута на анексираните територии.

В края на речта си руският президент заяви, че разпадането на СССР, противно на пряката воля на мнозинството от жителите му, се е превърнало в национална катастрофа, но Москва не иска да го възстановява. “Съветският съюз вече го няма, миналото не може да бъде върнато. На Русия днес това не й е и нужно, ние не се стремим към това“, завърши речта си Владимир Путин.

После подписа договорите за присъединяване с четиримата назначени ръководители на окупираните територии.

“Какво да кажа за тази реч – това е кошмар за журналиста, ако трябва бързо да определи основните тезиси, да направи бърз анализ и да я разкаже в свързан текст. Путин говори 36 минути, като анексираните територии далеч не бяха главната тема в речта. Това беше поток от ултраконсервативни щампи за това как “великата Русия” се противопоставя на “гнилия Запад”. Гъмжи от конспирации, скрити и явни заплахи, хомофобия – и далеч не винаги базираща се на реални факти”, коментира пред руската секция на ВВС кореспондентът Андрей Козенко.