Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСКИЙ: ГОТОВИ СМЕ СЪС ЗАЯВКАТА ЗА ЧЛЕНСТВО В НАТО, САЩ НИ ПОДКРЕПЯТ

За нас Донецк е Украйна, Херсон е Украйна, Луганск е Украйна, Запорижжя е Украйна, както и Крим е Украйна, заяви генералният секретар на НАТО

Киев, 30 септември 2022.- Днес тримата големи в Украйна – президент Володимир Зеленский, председател на Върховната Рада Руслан Стефанчук и премиер Денис Шмигал, подписаха заявка за членство на страната в НАТО по ускорена процедура.

Де-факто ние изминахме нашия път към алианса, де-факто доказахме, че сме съвместими със стандартите на НАТО, заяви президентът Зеленский. Показваме го в реални условия на бойно поле и във всички аспекти на взаимодействието ни. Ние браним един друг, имаме си доверие, помагаме си. Остана само да го уредим де-юре, каза той.

Йенс Столтенберг

Същевременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на нарочно свиканата пресконференция заяви, че е правото на Украйна да избира, в които военно-политически съюзи да членува.

Той остро реагира на действията на Москва, свързани с анексия на 15% от украинската територия – площ, равна на Португалия. Референдумите на руснаците са незаконни и нелегитимни, НАТО не ги признава за част на Руската Федерация. ″За нас Донецк е Украйна, Херсон е Украйна, Луганск е Украйна, Запорижжя е Украйна, както и Крим е Украйна″, заяви Столтенберг.

Войната на Русия против Украйна е брутална и агресивна. НАТО не е страна на този конфликт, но ние подкрепяме Киев, украинците и тяхното право за самозащита.

Русия заплашва с използване на ядрено оръжие. ″И това не е признак на силата, по-скоро на слабост, – подчерта Столтенберг. – Това е признак, че войната не се развива по руския план и че Путин стратегически е загубил, той изцяло е виновен за тази война″.

Джо Байдън

Вашингтон също е излязъл с изявление. САЩ осъждат днешния мошенически опит на Русия за анексия на суверенна украинска територия. ″Москва не спазва международното право, неуважава Устава на ООН и навсякъде демонстрира пренебрежение към миролюбивите народи. САЩ признават Украйна в границите от 1991 г. Продължаваме да подкрепяне усилия на Киев за подновяване на контрола върху територията си чрез укрепване на позициите му във военен и дипломатически план″, четем в изявлението на Белия дом.

Подчертава се, че Вашингтон отпуска на Украйна нови $1,1 млрд. военна помощ и въвежда нови санкции против руски физически и юридически лица. Освен това, вчера Конгресът гласува $12 млрд. за подкрепа на Украйна.

Джо Байдън призова международната общност да отхвърли опитите на Русия за анексия на украинската територия и да подкрепя украинския народ толкова, колкото трябва.

Днес руският президент Владимир Путин е заявил, че след ″свободен референдум за обединяване с братския руски народ″ Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области стават част от Руската Федерация, въпреки че именно на тяхната територия се водят ожесточени боеве.

През март 2014 г. след подобен референдум с войници с автомати и танкове по улици Москва анексира украинския Крим.(УВести)