Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПУТИН НЕ ПОЗВОЛИ ВОЙСКИТЕ МУ ДА ОТСТЪПЯТ ОТ ХЕРСОН, ВЪПРЕКИ МОЛБАТА НА КОМАНДИРИТЕ

Киев, 26 септември 2022.- Руският президент не позволи на войските си да напуснат Херсон, съобщава ″The New York Times″. Такава молба  дойде от командирите на намиращата се в и около града и почти изолирана (всички мостове са разрушени) от всякаква логистика 20 хил. групировка. Изданието пише, че това предизвика сериозно напрежение между Кремъл и ″херсонските″ военачалници.

Вестникът твърди, че напоследък Путин лично се занимава с оперативното ръководство на фронта и дава указания, които са по-скоро политически, и затова генералите се чудят, как да ги изпълняват.

Анализаторите казват, че напускането на Херсон – единствен областен център, който руснаците са успели да превземат за 215 дни война, ще позволи групировката организирано да премине от десния към левия бряг на Днепър, запазвайки техниката и личен състав. Но за Путин отстъплението  от Херсон ще означава поредна унизителна публична загуба в тази война и огромна победа за Украйна. Андрей Пионтковский – руски експерт, който живее във Вашингтон, смята, че напускането на Херсон, първо, ще повлече след себе си падане на режима в Путин и, второ, пред украинците ще се появи стратегическа възможност да освободят и Мелитопол и Бердянск и да тръгнат към Крим.

Според ″The New York Times″, решението на Путин за Херсон негативно повлия върху морално-боевия дух на руските войници, защото те осъзнават, че без надлежна логистика са оставени на произвола на съдбата. Марк Мили – председател на Обединения комитет на началниците на щабовете на САЩ, казва, че още е рано да се дава пълна оценка на ставащата на фронта, дълъг 2 хил. км, но вече е ясно, че стратегическата инициатива е преминала към украинците.

Американските официални лица, до които се допита ″The New York Times″,  са категорични, че руските военачалници неведнъж са подлагали на съмнение на първоначалните планове на тази война, особено на нейния първи етап, с превземане на Киев. Те са знаели, че Путин е тръгнал с недостатъчно многочислена армия и въоръжение, и техните опасения са се оказали основателни.

Руският президент забранява всякакви отстъпления, но на фона на успешното контранастъпление на Украйна руското военно ръководство се е разделило в начина, как да се реагира на указанията на диктатора – едните смятат, че те трябва да се изпълняват, а другите – да се саботират.

Днес е 215-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити – 57200 (+500 за един ден), ранени – над 171600, самолети – 260, хеликоптери – 224, танкове – 2290, БМП – 4857, артилерийски системи – 1369, средства за ПВО – 172, ракетни системи за залпов огън – 330, автомобили – 3711, дронове – 970.(УВести)