Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БЯГАНЕ В ЮЖЕН ПАРК В ПАМЕТ НА ЗАГИНАЛИТЕ УКРАИНСКИ ГЕРОИ

София, 24 септември 2022.- Днес в софийския Южен парк се проведе бягане в памет на загиналите украински герои.

Проявата е организирана от посолството на Украйна, украинското дружество ″Мати Украйна″ и инициативната група начело с Таня Бондаренко – бежанка от Одеса.

В акцията участваха няколко десетки украинци и украинчета, българи – приятели на Украйна, и украински дипломати.

Пред ″УВести″ Ирина Козик – първи секретар в посолството на Украйна, сподели, че такава проява се провежда от няколко години в родината ни, но този път поради руското нахлуване тя се организира навсякъде в чужбина, където има украинци. ″Акцията има за цел да ни сплоти и да почетем паметта на загиналите наши герои″, – каза тя.

Таня Бондаренко подчерта, че такива прояви доказват, колко сме силна нация. Таня от няколко месеца е в София и не за първи път организира акции на украинците тук. ″Нямахме никакви трудности да проведем и това бягане – какво виждате, отзоваха се много нашенци и нашите български приятели, защото каузата е благородна – да поменем загиналите украински воини″, – каза Таня.

Вчера украинският президент Володимир Зеленский заяви, че от 24 февруари, когато руският агресор нахлу в Украйна, са загинали приблизително 10 хил. наши герои. Същевременно руските безвъзвратни загуби възлизат на над 56 хил.(УВести)

Фоторепортаж на Васил Жукивский