Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРИ ПОСРЕДНИЧЕСТВО НА АНКАРА ВЪРНАХМЕ СИ 215 ПЛЕНЕНИ НАШИ ГЕРОИ

Киев, 22 септември 2022.- Украйна успя при посредничество на Анкара да освободи от плен 215 свои герои, съобщават родните медии. Руснаците получиха 50 свои, включително няколко летци.

За Виктор Медведчук – украински олигарх и политик, на чиято дъщеря Владимир Путин е кръстник, и арестуван през април при опит за бягство от Украйна като един от проводниците на руски ″мир″ в страната ни, Кремъл е пуснал… 200 наши военнослужещи. Още 15 нашенци съумяхме да разменим извън договореното. Размяната стана снощи на границата в Чернигивска област.

Виктор Медведчук

″Върнахме си 124 офицера и 89 войника от редови и сержантски състав″, – сподели пред медии Васил Малюк – председател на Службата за сигурност на Украйна.

Украинските сайтове публикуваха и целия списък на освободените. Сред тях, не е за вярване (!), са и командири на прочутия полк ″Азов″, до началото на май бранил Мариупол, а именно: Герой на Украйна Денис Прокопенко, Евгений Бова, Лев Пашко, Сергий Волинский, Святослав Паламар, Олена Хоменко, Дмитро Козацкий. Освободена е и Катерина Полищук с прякор ″Пташка″ (″Птиченце″) – парамедик-доброволец, Маряна Мамонова – военен лекар, която е в напреднала бременност.

Според договореното от страните, командирите от ″Азов″ са закарани в Турция, което днес потвърди и турския президент Реджеп Ердоган. Там те ще останат до края на войната, като ще имам възможност за редовно свиждане с близки.

Катерина Полищук ″Пташка″

При посредничество на Саудовска Арабия разменени са и чужденци, воювали на страната на Украйна: петима британци, двама американци, граждани на Мароко, Швеция и Хърватия.

През май по команда от Киев ″Азов″ напусна ″Азосталь″ в Мариупол и се предаде в плен
Михайло Дианов от Тернопил също е освободен

От началото на нахлуването на Русия в Украйна Киев успя да освободи от плен над 800 свои военнослужещи. В неволя остават още над 1 хил. украински войници.(УВести)

Нашата справка:

Виктор Медведчук е на 68 г. Арестуван е през април като руски агент на влияние и организатор на агентурна мрежа на ФСБ. Обвинява се в държавна измяна, подпомагане на терористична организация и грабеж на националните ценности. При разпит дава ценни сведения, които позволяват на нашите спецслужби да арестуват дълбоко законспирирани руски агенти.

През 2020 г. участва в разработка на антиукраинския проект ″Промінь″ (″Лъч″) за засилване на влияние на руските специални служби върху политическата ситуация в Украйна.

С решение на съда движимото и недвижимото имущество на Медведчук и жена му е арестувано:

– 30 поземлени имота с площ 144 хектара;

– 72 недвижими обекта – сгради, апартаменти, гаражи, съоръжения;

– 2 яхти на стойност почти 200 млн. евро;

– 24 транспортни средства, в т.ч. един самолет;

– 1 ж.п. вагон;

– корпоративни дялове в 25 компании;

– 316 ценни картини, часовници, вази и др. предмети.