Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПУТИН ОБЯВИ МОБИЛИЗАЦИЯ: УЖ ПРИ 6 ХИЛ. ЗАГИНАЛИ, СПОРЕД ШОЙГУ, ИМА НУЖДА ОТ… 300 ХИЛ. ВОЙНИЦИ

Киев, 21 септември 2022.- Днес руският президент Владимир Путин се обърна към раята си и я зарадва с мобилизация. Като че ли частично. Но несъмнено тя ще бъде пълна. Въпросът е само, колко души властите ще съумеят да призоват под знамената си за ″защита на Русия″? Защото раята хукна да напуска родината си. Едно да седиш на дивана пред телевизора, друго – когато ножът допира до кокала.

Владимир Путин

И още един въпрос възниква: при само около 6 хил. загинали в Украйна руснаци от 200 хил. групировка, нахлула в украинските земи на 24 февруари т.г., и уж 100 хил. убити украински военнослужещи, както твърди военният министър Сергей Шойгу, сега Кремъл има нужда от… нови 300 хил. мобилизирани. Странно, нали?

Но има и трети въпрос: тези нови солдати трябва да бъдат облечени, обути, нахранени, въоръжени, при това не само със ″калашников″, обучени и най-вече – мотивирани. Да, Кремъл има много оръжие, но то е още от съветско време и не може да се състезава с модерни западни образци, с които е въоръжена украинската армия. А скоро, през октомври, в САЩ се започне нова финансова година и ще заработи ″ленд-лиз″ за $40 млрд., подписан от американския президент Джо Байдън още през май. Очаква се, че Киев ще получи ракети с поразяване на разстояние до 300 км и дори самолети F-15, F-16 и други, може би и шведските ″Грипен″.

Според ″The Wall Street Journal″, допитал няколко западни военни експерти, мобилизацията в Русия няма да се превърне в ефективна мярка.

Дара Масикот от аналитичния център RAND Corp твърди, че руските резервисти ще изпълняват второстепенни задачи, например, ще пазят складове, ще ходят в караул и т.п. И това няма да реши проблемите на руската армия. ″Не е възможно за една нощ да подготвиш личен състав, а Русия иска именно това – тук и сега″, – казва тя.

В днешното си обръщение Путин за кой ли път заплаши Запад с ядрен удар. И дори подчерта, че ″това не е блеф″. Анализаторите се опасяват, че руснаците наистина могат да приложат на бойно поле тактическо ядрено оръжие, за да променят хода на своята ″специална операция″, особено след краха край Киев през април, позорното бягство преди десет дни – край Харкив, и отстъплението в района на Херсон в момента.

″Решението на Путин да използва ядрено оръжия ще бъде глупаво, – смята Метю Харис – директор на Кралския институт на обединените служби (RUSI) за ядреното неразпространение. – Да, трябва сериозно да възприемаме тези заплахи, но не следва да плашим самите себе си″. Кремъл може да организира ядрен взрив, да речем, над Черно море, за да прати сигнал към Запада. Може да удари по украинците на бойно поле и да предизвика много жертви. Ударът по Киев ще цели да принуди украинското ръководство да се откаже от съпротивата. Неотдавна руснаците изстреляха по Кривий Риг своята хиперзвукова ракета ″Кинджал″, способна да носи ядрен заряд.

Кремъл, обаче, трябва да осъзнаe, че играе с огън, размахвайки ядрената бухалка. Западът, с неговия антиядрен и технологичен потенциал, едва ли ще отстъпи и достойно ще отговори на Путин. Западните съюзници твърдо стоят за Украйна и няма да я превърнат в разменна монета.

Но Москва все още има неядрени инструменти, например, пълна мобилизация или използване на неядрени стратегически средства, казва Метю Харис.

″Днес Путин допуска фатална грешка, – смята Андрей Пионтковский – руски политически анализатор, който живее във Вашингтон. – Той постави под удар цялото руско общество″.

Днес е 210-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити – 55110 (+300 за един ден), ранени – над 165300, самолети – 253, хеликоптери – 217, танкове – 2227, БМП – 4748, артилерийски системи – 1340, средства за ПВО – 168, ракетни системи за залпов огън – 318, автомобили – 3610, дронове – 932.(УВести)