Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕРДОГАН КЪМ ПУТИН: КРИМ ДА СЕ ВЪРНЕ НА УКРАЙНА, ДРУГИ ВАРИАНТИ НЯМА

Киев, 20 септември 2022.- ″Русия трябва да върне на Украйна всички окупирани територии, Крим също″, – категоричен е турският президент Реджеп Ердоган.

В интервю за американския ТВ-канал ″PBS″ той заяви, че за завършване на руско-украинската война особено значение има, първо, позиция на Русия и, второ, въпрос за връщане на окупираните територии на Украйна. Тук е важна лична среща между Володимир Зеленский и Владимир Путин, но, въпреки всички усилия – и от страна на Анкара, и от страна на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, тя на този етап не може да бъде организирана, съжалява Ердоган. Но едно е ясно: връщането на тези територии ще спомогне за трайно урегулиране на кризата, обхванала Европа и света.

За Ердоган кримските татари са негови съотечественици. ″Ние казахме на Русия, че с връщането на Крим вие ще успокоите и нас, и Украйна, и кримските татари, – сподели турският президент. – Обаче засега, за съжаление, в Москва не ни чуват″.

От 1954 г. до 1991 г. Крим е област в състава на УССР, а след това – автономна република в рамките на независима Украйна. През март 2014 г. Русия окупира Крим и го превръща във военна база. През 2001 г., съгласно общоукраинското преброяване, населението на полуострова е 2 млн., в т.ч. кримски татари – над 240 хил., украинци – почти 500 хил. Българите в Крим са над 7 хил. В края на ХIХ в. руското население там е 33%, а през 2001 г. – 58%.(УВести)

Още по темата:

КРАТКА ИСТОРИЯ НА КРИМ