Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

BLOOMBERG: ФИНАНСОВИТЕ ЗАГУБИ НА РУСИЯ ОТ ВОЙНАТА В УКРАЙНА ВЪЗЛИЗАТ НА СТОТИЦИ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ

Киев, 18 септември 2022.- Bloomberg се сдоби с документ, подготвен за ограничена употреба от руското министерство на финансите, според който загубите на Русия от санкциите във финансовия сектор възлизат на стотици милиарди долари.

За над 200 дни след нахлуването на Русия в Украйна руските щети на фондови пазари, в банковия и финансовия сектор са следните:

– $300 млрд. – замразени резерви на Централната банка на Русия;

– 4,6 трлн. рубли – замразени евробондове;

– 40% – капитализация на фондовия пазар;

– 10% – банков капитал;

– 563 млрд. руб. – замразени дребни активи и активи, които се пазят при депозитар.

В доклада се споменават и други загуби от санкциите във финансовия сектор, като изваждане на Русия от международната разплащателна система SWIFT, санкции върху 80% активи на руския банков сектор, липса на достъп към необходимото оборудване и програмно осигуряване.

Отбелязва се, че в Русия вече не се работи с такива финансови инструменти, като хеджиране, издаване на евробондове и първично публично предлагане на акции.

Същевременно, руският президент Владимир Путин продължава да разказва, че Кремъл успешно се справя със санкциите. Твърди, че западният икономически бриц-криг не сработи, а руската икономика ″постепенно се стабилизира, изравнява се и дори навлиза от траекторията на растежа″.(УВести)