Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА, САЩ И СЪЮЗНИЦИТЕ ПОДГОТВЯХА ДРУГА КОНТРАОФАНЗИВА, НО ПЛАНЪТ СЕ ПРОМЕНИ

Киев, 13 септември 2022.- Сегашната стратегия на контранастъплението украинците започнаха да подготвят заедно с американски военни и специалисти от други страни-съюзници още в началото на лятото, твърди в.″Ню-Йорк Таймс″.

Изданието пише, че неговите журналисти разговаряха с високопоставени американски официални лица, и първоначално планът беше друг – връщане на Херсон и блокиране на Мариупол с цел отблъсване на руските войски към изток. Но в процеса на работата върху него стана ясно, че украинските жертви ще бъдат прекалено много, а и трябвало да се действа бързо, преди да настъпят студове, които би позволили на Кремъл да шантажира ЕС по газова линия.

Все пак планът беше разработен и тестват като щабна игра, която показа, че вероятността той да успее е много малка. Затова се наложи той да бъде променен. Вместо една голяма едновременна офанзива на украинската армия се предложи да се предприемат две: херсонска операция, изисквала от няколко дни до няколко седмици, и харкивска операция – с отблъскване на противника към границата и навлизане в Донецка област.

Изданието отбелязва, че военните от Украйна, САЩ и Великобритания прецениха, че тази стратегия ще успее. В статията се подчертава, че херсонската настъпателна операция никога не беше фиктивна или заблуждаваща.

Новият план, разработен в средата на лятото, залагаше върху американските разузнавателни данни и високотехнологично оръжие. Но събеседниците на в.″Ню-Йорк Таймс″ подчертават, че реализацията му напълно е заслуга на президента Володимир Зеленский и украински генерали, които с относително незначителни сили край Харкив постигнаха зашеметяваща победа.

От 06 септември, когато започна харкивската настъпателна операция, украинската армия освободи над 300 населени места или около 6 хил. кв. км територия в граничаща с Русия Харкивска област.

Днес е 202-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити – 53300 (+350 за един ден), ранени – над 159900, самолети – 244, хеликоптери – 213, танкове – 2175, БМП – 4662, артилерийски системи – 1279, средства за ПВО – 165, ракетни системи за залпов огън – 311, автомобили – 3469, дронове – 904.(УВести)