Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЩЕТИТЕ, ПРИЧИНЕНИ ОТ РУСКАТА АГРЕСИЯ В УКРАЙНА, ВЪЗЛИЗАТ НА $340 МЛРД.

София, 11 септември 2022.- Руската инвазия причини на Украйна щети в размер на $340 млрд., заяви украинският премиер Денис Шмигал.

Денис Шмигал

Той участва в работата на конференцията ″Ялтинска европейска стратегия″ (″YES″), която се провежда всяка година.

Пан Денис подчерта, че тази сума се потвърждава и от Световната банка. ″Но войната продължава, ще има нови разрушения, за голямо съжаление, и размерът на щетите ще се увеличава″, – каза премиерът.

Според него, парите за възстановяване на Украйна трябва да дойдат от конфискуваните активи на Русия на Запад. ″Ние призоваваме западните държави да разгледат възможността за приемане на международен договор или законодателство, с което в света да се създаде нова система за сигурност, система, когато всеки агресор да знае, че за действията си ще плати скъпо-прескъпо″, – заяви Денис Шмигал.

Засега украинската държава се финансира от бюджета си и международни кредити и помощи. Всеки месец Киев се нуждае от $5 млрд. за обслужване на отбраната, икономиката, социалната и други сфери. Предвижда се през тази година БВП на страната да падне с 36%.

Конференцията ″Ялтинска европейска стратегия″ е учредена през 2004 г. от украинския бизнесмен Виктор Пинчук – зет на втория президент на Украйна Леонид Кучма. В работата на форума участват видни наши и чуждестранни политици, икономисти, политолози.(УВести)