Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕК ПРЕДЛАГА ДА СЕ ПРЕМАХНАТ ВИЗОВИТЕ ОБЛЕКЧЕНИЯ ЗА ГРАЖДАНИ НА РУСИЯ

София, 10 септември 2022.- Европейската комисия предлага да бъде напълно спряно прилагането на споразумението на ЕС за визови облекчения с Русия, съобщава представителството на ЕС в България.

Това означава, че руските граждани повече няма да се ползват с привилегирован достъп до ЕС и процесът на кандидатстване за виза за тях ще стане по-продължителен, по-скъпоструващ и по-труден.

Държава като Русия, която води агресивна война, не следва да се ползва с облекчен визов режим, докато продължава да провежда деструктивната си външна политика и военна агресия срещу Украйна, демонстрирайки по този начин пълно незачитане на основания на правила международен ред. Преустановяването на визовите облекчения идва в отговор на повишените рискове и заплахи за интересите на Съюза в областта на сигурността и за националната сигурност на държавите членки в резултат на военната агресия на Русия против Украйна. Държавите членки ще имат голяма свобода на преценка при обработването на заявления за визи за краткосрочно пребиваване от руски граждани и ще могат да осигуряват по-голям контрол по отношение на руските граждани, пътуващи до ЕС.

Облекчаването на визовия режим между ЕС и Русия влезе в сила през юни 2007 г. То улеснява издаването на визи на граждани на Съюза и на Руската федерация за планиран престой от не повече от 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период. Към 1 септември 2022, около 963 000 руснаци са притежавали валидни визи за Шенгенското пространство.

Съюзът ще остане отворен за определени категории руски кандидати за виза, пътуващи за основни цели, сред които по-специално членове на семействата на граждани на ЕС, журналисти, дисиденти и представители на гражданското общество.

Днес Комисията представя също предложение относно непризнаването на руски паспорти, издадени в окупираните райони на Украйна. Те са резултат от политическото споразумение, постигнато от министрите на външните работи на неформалната им среща на 31 август т.г., относно общи и координирани бъдещи действия във връзка с издаването на визи за руски граждани.(УВести)