Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕВРОБАРОМЕТЪР: РАСТЕ ПОДКРЕПАТА ЗА ЕДИНЕН ОТГОВОР НА ЕС НА РУСКОТО НАШЕСТВИЕ В УКРАЙНА

София, 10 септември 2022.- Проучването ″Стандартен Евробарометър″ от лятото на 2022 г. показва, че гражданите имат все по-голямо доверие в ЕС и продължават силната си подкрепа за отговора на ЕС на руската агресия срещу Украйна, съобщават от представителството на ЕС в България.

Огромно мнозинство от гражданите подкрепят действията за намаляване на зависимостта на ЕС от руските енергийни източници. Одобрението за еврото е достигнало най-високото си равнище досега. Европейците обаче са все по-загрижени за икономическото положение в ЕС и в собствената им страна.

Проучването, проведено през юни-юли 2022 г., показва, че 65% от европейците са оптимисти за бъдещето на ЕС – увеличение с 3% в сравнение с проучването, проведено през януари-февруари тази година, преди нахлуването на Русия в Украйна.

Положителният имидж на ЕС понастоящем е 47 % (+ 3%), което е най-високото му равнище от есента на 2009 г. насам.

Почти 80% от европейците подкрепят икономическите санкции, наложени от ЕС на руското правителство, дружества и физически лица. Седем от десет интервюирани (68%) подкрепят финансирането на доставката на военно оборудване за Украйна. Абсолютното мнозинство – 57% от анкетираните, е доволно от реакцията както на ЕС, така и на своите национални правителства (55%).

Преобладаващото мнозинство от гражданите на ЕС са съгласни, че ЕС следва да инвестира във възобновяеми енергийни източници (87%) и да намали зависимостта си от руските източници на енергия (86%).

Одобрението за еврото достига най-високото си равнище досега: осем от 10 респонденти в еврозоната (+3%) и 72% в ЕС (+3%) подкрепят Европейския икономически и паричен съюз с единна валута – еврото.

Повече от половината европейци (56%) смятат, че най-големият пакет от икономически стимули на ЕС – NextGenerationEU – може да донесе ефективен отговор на сегашните икономически предизвикателства.(УВести)