Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКАТА АРМИЯ НЕОЧАКВАНО ПРЕМИНА В НАСТЪПЛЕНИЕ КРАЙ ХАРКИВ

Киев, 08 септември 2022.- Вчера украинската армия, използвайки прехвърлянето на руски войски в район на Херсон, неочаквано премина в настъпление край Изюм и Харкив, съобщава американският Институт по изучаване на войната (ISW).

Тази тактическа изненада позволи украинците да избутат руските войски с 20 км на изток и да освободят поне 400 кв. км от територията си.

″Действията на Украйна в Херсонска област са принудили руското командване да се концентрира предимно на юг, което е позволила на украинските сили да започнат локализирани, но много ефективни контраатаки в района в Изюм″, анализират ситуацията от ISW.

Рязко се промени и тонът на руските блогери, които се опасяват, че украинската атака може да прекъсне логистични връзки за снабдяване на руските войски между Купянск и Изюм, а това ще доведе до изолиране на руската групировка там и ще даде възможност на украинците да си върнат значителни територии.

Анализаторите от ISW отбелязват, че нивото на шока и откровено обсъждане на украинските успехи от руските блогери говори за мащаба на изненадата, постигната от украинската армия, което, вероятно, успешно деморализира руските сили.

За определени успехи на харкивското направление заяви и украинският президент Володимир Зеленский. Снощи в обръщението си към нацията той сподели, че ″имаме повод да сме радостни″.

Днес е 197-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити – 51250 (+640 за един ден), ранени – над 153750, самолети – 239, хеликоптери – 210, танкове – 2112, БМП – 4557, артилерийски системи – 1226, средства за ПВО – 159, ракетни системи за залпов огън – 305, автомобили – 3344, дронове – 884.(УВести)