Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВРАГЪТ ИЗПОЛЗВА УКРАИНСКИ ДЕЦА КАТО ЖИВ ЩИТ, НАСТАНЯВА ВОЕННА ТЕХНИКА В УЧИЛИЩА

Киев, 07 септември 2022.- В училища в окупираните територии на Украйна руснаците настаняват своята военна техника и по този начин я предпазват от ударите на нашата артилерия, сподели Виктор Кевлюк – украински военен експерт. Тази практика особено се засили от 01 септември, когато у нас започна нова учебна година.

Още преди тази дата нашествениците са предупреждавали, който не пусне детето си на училище, ще бъде лишен от родителски права. И тази заплаха сработи. Но, както се оказа, в много от школите руснаците на първи етаж са оборудвали казарми, а на втори и следващите етажи в учебни класове учат децата. Този цинизъм не позволя на нашата артилерия да нанася прицелни удари.

За подобен случай разказват жителите на окупираното село Орлянске в Запорожка област. На първи етаж са се настанили 70 руски войници, а в училищния двор е паркирана тяхната военна техника.

Едно от над 40 разрушени училища в Харкив

Освен това, руснаците целенасочено унищожават учебни заведение на територията на свободна Украйна. Според министъра на образованието и науката Сергий Шкарлет, към днешна дата пострадали са над 2400 училища, техникуми, колежи и университети, като 269 от тях са унищожени напълно.(УВести)