Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

THE WALL STREET JOURNAL: УКРАИНСКОТО КОНТРАНАСТЪПЛЕНИЕ НА ЮГ ВЪРВИ ПО ПЛАН

Киев, 04 септември 2022.- Не следва украинското контранастъпление в южни региони на страната да се сравнява с офанзивите от времето на Втората световна война с многохилядни жертви.

Дори да не превзема значителни населени места, Киев може да постигне прогрес, като накара Русия да разкрие своите карти – местонахождение на войските и базите си, да премине в отбрана или да прехвърля отделни подразделения от други региони. Киев, също така, може да се сдобива с необходимите разузнавателни данни за руските части, за техните слаби места и за тяхната готовност да си бият, четем в WSJ.

Да, украинската армия няма ресурс на бързо настъпление. Затова тя се стреми да отслаби предните руски сили, като едновременно използва далекобойна артилерия и ракети за удари по стратегически обекти във вражеския тил.

Според анализаторите, на херсонското направление руснаците разполагат с 20 хил. групировка. По тази причина Украйна иска да отвоюва този край и Херсон без да влиза в кървави улични боеве, чревато с огромни жертви.

Американският генерал Стивън Твити – бивш заместник-председател на командването на САЩ в Европа, смята, че също не очаква украинската офанзива да бъде масирана. ″Украинците с неголеми сили причиняват всекидневна вреда на руските войски в района и това е отличен начин за водене на бойни действия, които следва да се разглеждат като дългосрочна перспектива, а не да се чакат бързи резултати″, споделя генералът.

Смята се, че 29 август т.г. украинската армия тръгна в контранастъпление на юг, в посока Херсон, с цел на се освободи цялата Южна Украйна с изход към черноморското крайбрежие и с по-нататъшно придвижване към Крим.

Днес е 193-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити – 49500 (+450 за един ден), ранени – над 148500, самолети – 236, хеликоптери – 206, танкове – 2049, БМП – 4430, артилерийски системи – 1147, средства за ПВО – 156, ракетни системи за залпов огън – 294, автомобили – 3276, дронове – 864.(УВести)