Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В ОКУПИРАНИЯ МЕЛИТОПОЛ КАРАТ УКРАИНЧЕТАТА ДА СЛУШАТ РУСКИ ХИМН И ДА СЕ СНИМАТ С ПУТИН

Киев, 04 септември 2022.- В някои окупирани градове в Украйна родителите са били накарани да пуснат децата си на училище, съобщава изданието ″Цензор.Нет″.

В южноукраинския Мелитопол, например, 1 септември – начало на учебната година, започна с руска пропаганда – вдигане на руско знаме и пускане на руски химн, после на децата е било казано, че такава държава, като Украйна, няма, има само Русия, а по време на голямо междучасие на малчуганите е било предложено да се снимат на фона снимката на Владимир Путин.

Изданието съобщава, че много от украинчетата са се отказали да се снимат и на следващия ден мнозина изобщо не са явили в училище.

″Ученето в тези учебни заведение е на втори план, главното е с пропагандата да се промиват мозъци на децата ни″, сподели кметът на Мелитопол Иван Федоров, който, по разбираеми причини, е извън града.

Мелитопол, Запорожка област, с население над 150 хил. е окупиран през първите дни на руското нахлуване в Украйна на 24 февруари т.г. Градът разполага в авиобаза, която редовно се обстрелва от украинската армия. Това населено място влиза в плановете на Киев за освобождаване на Южна Украйна.(УВести)

Нашият коментар:

Проблемът е там, че тези деца, за съжаление, знаят руски език и на руските пропагандисти е много лесно да ги манипулират. Вината за това – че руският не е забранен, е не само на официален Киев, но и на жителите в тези русифицирани още от времето на царизма региони.

Украйна е независима вече 31 г. и рускоезичните украинци отдавна трябвало да се откажат и от руски, и от руската култура, и от съветското си минало, да станат пълноправни граждани на украинска Украйна. Но, което е трудно за осъзнаване, те, след шест месеца война и многомилионен бежански поток и огромни разрушения, включително на техните къщи, продължават да ползват руски език, при това не само на битово ниво…