Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКАТА АРМИЯ ТРЪГНА В НАСТЪПЛЕНИЕ НА ЮГ. ПРЕОДОЛЯ ПЪРВАТА РУСКА ОТБРАНИТЕЛНА ЛИНИЯ

Киев, 29 август 2022.- Украинската армия започна контранастъпление на юг, в направление на Херсон, заяви Наталия Гуменюк –  говорител на обединения пресцентър на нашите сили ″Юг″.

Според нея, противникът се окопа и сред железобетонни конструкции се чувства в относителна безопасност, но отказва да атакува. Моралният му дух е нисък.

От сутринта украинската армия нанесе осем мощни артилерийски удара по позициите на врага. Той е деморализиран, не може да се стегне за евентуални маньоври.

Същевременно, ситуация не е еуфорична. ″Тя е сложна, но нашата армия я контролира″, – добави Гуменюк.

Тя се обърна и към жителите на Херсон и ги призова на стоят в безопасни места, докато ″ние работим″, по възможност да съобщават местоположение и координати на руснаците.

От прихванатите разговори на руски солдати се разбира, че нашите са преодолели първата отбранителна линия. Общо те са три.

През последните две седмици украинските артилеристи с точни удари с HIMARS са успели да извадят от експлоатация три големи моста в района на Херсон, като руските части на десния бряг на Днепър са се озовали в оперативно обкръжение и без логистиката от Крим.

Днес е 187-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити – 47100 (+350), ранени – почти 141300, самолети – 234, хеликоптери – 203, танкове – 1947, БМП – 4269, артилерийски системи – 1060, средства за ПВО – 149, системи за залпов огън – 279, автомобили – 3188, дронове – 844.(УВести)

Нашият коментар:

Дано тази настъпателна операция да е подготвена много добре (достатъчен личен състав, артилерия и боеприпаси, авиация), съгласувана със САЩ и нашите военни разбират, какво правят, а не е отговор на политическия натиск на президента Зеленский – на всяка цена да се превземе Херсон след месец позиционна война. В противен случай рискуваме да изгубим най-добрите ни подразделения, духът на воина и обществото ни да падне и да разклатим западна подкрепа.