Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В ПОЛША УКРАИНЦИТЕ СА 15% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА

Киев, 28 август 2022.- В Полша, чието население е 38 млн., украинците вече са почти 15%, съобщават някои украински медии.

Преди войната в Полша е имало 2 млн. украински граждани с различен статут на пребиваване, повечето от тях – гурбетчии. След 24 февруари, когато Русия нападна Украйна, украинско-полската граница са преминали 5 млн. нашенци. Досега няма данни, че те масово се завръщат в родината.

Полските социолози твърдят, че разселването на украинците в Полша не е равномерно. Има градове, които са за предпочитане поради добри условия на труда, образование, наемане на жилище, инфраструктура. Говори се, например, че най-много украинци има в Жешув – 37% от населението. Харесвани от тях също така Гданск, Катовице, Краков, Вроцлав, Люблин, Познан, Шчечин, Варшава. Най-малко нашенци има в Белосток, Лодз и Бигдошч.

Според рейтинга на ″Forbes″, Полша заема първо място сред приятелите на Украйна.(УВести)

Нашата справка:

По официални данни, украинските бежанци в България са 24214 души. Над 60 хил. са напуснали страната и или са се завърнали в Украйна, или са потърсили убежище в други, по-привлекателни страни.