Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗА ЕДИН МЕСЕЦ УКРАЙНА ИЗНЕСЕ 1 МЛН. Т ЗЪРНО, НО ЦЕЛТА Е ПОНЕ 3 МЛН. Т

Киев, 27 август 2022.- От 1 август, когато по инициативата на Турция заработи т.н. зърнен коридор, Украйна изнесе от пристанищата в Одеса 1 млн. т зърно, съобщават от родното министерство на инфраструктурата.

″За този период са били натоварени 44 кораба, поели към 15 страни″, – сподели министърът Олександр Кубраков. Той подчерта, че почти толкава – 1 млн., страната ни е успяла да изнесе от март до юли включително, т.е. за пет месеца, по сухопътен коридор или по Дунава, докато Черно море е било блокирано от руския военен флот.

Но за да стигне до миналогодишното ниво, Украйна трябва да изнася месечно три пъти повече – 3 млн. т.

Министърът благодари на Турция и ООН за усилията, положени за деблокиране на три възлови одески пристанища – Одеса, Чорноморск и Пивденний. Той се надява сътрудничество с тях в тази сфера да продължи и страната ни да изнася повече аграрна продукция.

Същевременно украинският президент Володимир Зеленский отбеляза, че Украйна е била, е и ще бъде сред гарантите на световната продоволствена сигурност. Освен това, този бизнес дава стотици хиляди работни места, осигурява доходи на много украински компании и постъпления в държавния бюджет, обезпечава нашите земеделци с пари за следващата сеитба. ″Целта ни е 3 млн. тона месечен износ на земеделска продукция″, отбеляза Зеленский.(УВести)