Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДМИТРО КУЛЕБА ПОДКАНВА ДА СЕ ПОДПИСВА ПЕТИЦИЯТА ″ТРИБУНАЛ ЗА ПУТИН″

Киев, 27 август 2022.- Външното министерство на Украйна приканва да се подписва петицията ″Трибунал за Путин″ и руският президент да бъде привлечен към отговорност за престъпленията си на нашата територия.

Дмитро Кулеба

″Призоваваме нашите международни партньори да подкрепят създаване на Специален трибунал за руските злодеяния в Украйна, – написа във Фейсбук Дмитро Кулеба – външен министър на Украйна. – Подкрепата на световното обществено мнение е много важна, затова подписвайте петицията″.

Според пан Дмитро, като заповяда руската армия да нападне Украйна, Владимир Путин извърши престъпление – агресия против световния мир. ″Това престъпление не може и не трябва да остава ненаказано″, – написа Кулеба.

Идеята за този трибунал се появи през март т.г., почти веднага след руското нахлуване. Досега тя е подкрепена от юридическата общност и гражданското общество, ПАСЕ, Европарламента, НАТО и ОССЕ, а така също от 1,8 млн. хора, подписали петицията на Avaaz.

Москва направи опит да спре петицията, но стана обратното – Avaaz призовава хората да се подписват още по-активно и подписите да стигнат до 2 млн.

На 24 февруари Русия нападна Украйна. Боевете се водят вече над 6 месеца. По мащаба си това е първа война в Европа след 1945 г. Генералната прокуратура на Украйна фиксира над 23 хил. военни престъпления.(УВести)

Нашата справка:

Avaaz.org е международна гражданска организация, създадена през 2007 г. Насърчава активността по такива въпроси, като глобалното затопляне и изменение на климата, правата на човека, правата на животните, корупция, бедност и конфликти по целия свят. Основана е от 34-годишния канадец Рикен Пател.