Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКОТО ШЕСТВИЕ В СТОЛИЦАТА СЪБРА НЯКОЛКОХИЛЯДНО МНОЖЕСТВО

София, 24 август 2022.- Вчера в Деня на Независимостта на Украйна в столицата се проведе митинг и шествие до паметника на Тарас Шевченко на пл.″Възраждане″, организирано от украинската диаспора.

Към проявата се присъединиха и българи – приятели на Украйна, а така също митингуващите против завоя на България към руския монополист ″Газпром″.

Според полицията, която осигури перфектен ред и неутрализира всякакви провокатори, шествието събра няколко хиляди души.

През целия маршрут центърът на столицата беше залят с традиционни украински скандирания и песни ″Ой, у лузи червона калина″, ″Стефания″, ″Червона рута″ и химна на родината ни.

Пред паметника на Шевченко говори Олена Коцева – председател на Сдружението на украинските организации в България ″Мати Украйна″, която се спря на важността двете страни – Украйна и България да бъдат независими и да запазят своя евроатлантическия път. Активистката на диаспората и волонтер Тетяна Тошева сподели, колко е важно всички в Украйна да говорим на украински език. ″Той е код на нашата нация″, – каза тя. Андрий Войников предложи присъстващите с минута мълчания да почетат паметта на загиналите украински герои в тази руско-украинска война.

Пред ″УВести″ Ирина от Херсон изрази тревогата си за свои близки, останали там, в окупация. В София тя живее в дъщеричката си, не се оплаква, справя се, но иска час по-скоро да се прибере у дома.

Евгения е от Буча. Преди месец посети родния си град. Видя разрушенията. Видя смазаната си кола. Видя, как съседите й по блока търсят всякакви възможности да ремонтират, ако може, жилищата си. ″Но има апартаменти, в които с обикновен ремонт не става, а средства няма″, – казва тя. Проклина ″русский мир″, нарушил нормален живот на семейството й, на цялата Украйна. Тя се прибра в София, при дъщеря си. Смята, че още е рано за постоянно завръщане в Украйна. Тук тя работи като волонтер в кризисен център към ″Мати Украйна″ и помага на такива като нея – бежанци.

Според официални данни, към 24 август в България са регистрирани 24214 украински бежанци.(УВести)

Видеорепортаж от проявата може да видите ТУК

Фоторепортаж на Васил Жукивский

Олена Коцева – лидер на украинците в България
Ирина от Херсон: ″Справям се тук, но ми се прибира вкъщи″
Украинката Ирина Шевченко дава интервю пред Генка Шикерова от ТВ-1
Тези украинки са IТ-специалисти. Тяхната компания от Украйна се премести в София
Около паметника на украинския гений Тарас Шевченко
Минута мълчание в памет на загиналите в тази война украински герои
Евгения (вляво) от Буча смята, че още е рано да се прибира в Украйна. Работи като волонтер в украинския кризисен център в София
За Тетяна Тошева езикът е код на нацията и сега е моментът рускоговорящите украинци да се откажат от езика на врага