"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БВП НА УКРАЙНА МОЖЕ ДА ПАДНЕ С 35-40%, КАЗВАТ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА

Киев, 21 август 2022.- Очакваме БВП на страната до края на годината да се свие с 35-40%, заяви вицепремиерът и министърът на икономиката на Украйна Юлия Свириденко.

Юлия Свириденко

Във война сме, има фронтова линия, има икономически фронт. Много е трудно да запазваш икономическа стабилност, макростабилност, да се намират възможности за стимулиране на икономическа активност, отбеляза тя.

Въпреки всичко, министерството разработва програма за изгодно кредитиране на работещи предприятия, особено в крайфронтовите райони, или тези фирми, чиито активи са били разрушени.

Освен това, скоро ще бъде решен въпрос за командироване на предприемачи в чужбина за не повече от седем дни. Това е важно за търсене, възстановяване или за задълбочаване на бизнес отношения с чуждестранни партньори. В момента, в условия на военното положение и всеобщата мобилизация, определени възрастови категории мъже не могат да напускат Украйна.

Министърката подчерта, че държавата стимулира преместване на бизнеса от опасни във военно отношение области в западни региони. Според нея, вече са се преместели над 700 предприятия.(УВести)

Още по темата:

ЗА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ НИ ОТИВАТ 33% ОТ БЮДЖЕТА. НА ФРОНТА ДАВАТ ПО НАД 3 ХИЛ. ЕВРО

УКРАЙНА ПРЕДСТАВИ ДЕСЕТГОДИШЕН ПЛАН ″МАРШАЛ″ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ЗА $750 МЛРД.

УКРАЙНА ХАРЧИ ЗА ВОЙНАТА $6 МЛРД. ВСЕКИ МЕСЕЦ. АМЕРИКАНСКАТА ПОМОЩ МОЖЕ И ДА НЕ СТИГНЕ