Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БВП НА УКРАЙНА МОЖЕ ДА ПАДНЕ С 35-40%, КАЗВАТ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА

Киев, 21 август 2022.- Очакваме БВП на страната до края на годината да се свие с 35-40%, заяви вицепремиерът и министърът на икономиката на Украйна Юлия Свириденко.

Юлия Свириденко

Във война сме, има фронтова линия, има икономически фронт. Много е трудно да запазваш икономическа стабилност, макростабилност, да се намират възможности за стимулиране на икономическа активност, отбеляза тя.

Въпреки всичко, министерството разработва програма за изгодно кредитиране на работещи предприятия, особено в крайфронтовите райони, или тези фирми, чиито активи са били разрушени.

Освен това, скоро ще бъде решен въпрос за командироване на предприемачи в чужбина за не повече от седем дни. Това е важно за търсене, възстановяване или за задълбочаване на бизнес отношения с чуждестранни партньори. В момента, в условия на военното положение и всеобщата мобилизация, определени възрастови категории мъже не могат да напускат Украйна.

Министърката подчерта, че държавата стимулира преместване на бизнеса от опасни във военно отношение области в западни региони. Според нея, вече са се преместели над 700 предприятия.(УВести)

Още по темата:

ЗА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ НИ ОТИВАТ 33% ОТ БЮДЖЕТА. НА ФРОНТА ДАВАТ ПО НАД 3 ХИЛ. ЕВРО

УКРАЙНА ПРЕДСТАВИ ДЕСЕТГОДИШЕН ПЛАН ″МАРШАЛ″ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ЗА $750 МЛРД.

УКРАЙНА ХАРЧИ ЗА ВОЙНАТА $6 МЛРД. ВСЕКИ МЕСЕЦ. АМЕРИКАНСКАТА ПОМОЩ МОЖЕ И ДА НЕ СТИГНЕ