Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КРЕМЪЛ ШАНТАЖИРА СВЕТА СЪС ЗАПОРОЖКАТА АЕЦ, МОЖЕ ДА Я СПРЕ ИЛИ ДА ПРЕДИЗВИКА КАТАСТРОФА

Последиците от аварията в Енергодар ще бъдат десет пъти по-унищожителни от чернобилските

Киев, 18 август 2022.- Кремъл чрез военното си министерство заплашва, че може да спре най-голямата в Европа Запорожка АЕЦ в град Енергодар.

Москва твърди, че причината за евентуално спиране на тази електроцентрала е ″постоянен украински тормоз и обстрели″. Според генерал Игор Кирилов – началник на радиационната, химическата и биологичната защита на Русия, ″ще бъдем принудени да изведем в ″студен резерв″ два блока – 5 и 6, което де-факто ще означава спирането й″. Официален Киев отхвърля тези обвинения.

Действащи АЕЦ на територията на Украйна.

Запорожката АЕЦ е превзета от руснаците на 4 март т.г. В момента тя е под контрол на руските специалисти, но се обслужва от украинския екип. Москва настани на територията и в някои зали на централата военна техника и войски, но това не й пречи редовно да обстрелва околностите на станцията, да унищожава инфраструктурата и да иска да я присъедини към руската енергосистема, като лиши от ток цялата Южна Украйна.

На 08 август окупаторите заявиха, че централата е минирана и могат да я взривят. Киев се обърна към ООН и МАГАТЕ да изпрати в Енергодар специална мисия. Днес, 18 август, в Лвив президентът Володимир Зеленский и генералният секретар на ООН в присъствие на турския държавен глава Реджеп Ердоган ще обсъдят и този въпрос.(УВести)

Още по въпроса:

Аварията в ЗАЕЦ може да бъде предизвикана от пожар, взрив или улучване на снаряди, бомби и ракети.

Украинските специалисти оцениха последици от чернобилската катастрофа (1986 г.) и възможни последици от катастрофата в Запорожката АЕЦ. В Чернобил имаше 4 реактора с общо 2 хил. горивни касети (сборка), а в Енергодар в 6 реактора и в хранилището на отработеното ядрено гориво има 18 хил. горивни касети, т.е., 9 пъти повече. С други думи, последиците от катастрофата в ЗАЕЦ ще бъдат десет пъти по-разрушителни в сравнение с Чернобил.

Според лош сценарий, заразена ще бъде територията с площ 30 хил. кв. км (колкото 10 чернобилски). Запорожка област ще се превърне в мъртва зона. Замърсени ще бъдат 2 млн. кв. км. Замърсяването ще засегне не само Украйна, но и Европа, Русия и Беларус – всичко ще зависи от посока на вятъра.

За ликвидация на последици от катастрофата в ЗАЕЦ ще бъдат задействани 1 млн. души, ще има и десетки хиляди загинали, над 2 млн. ще бъдат евакуирани.

Реката Днепър ще бъде замърсена за необозрим период. От радиоактивния цезий-137, който ще бъде изхвърлен в атмосферата, ще пострадат хората, почвата и водата. Основната част от изхвърлянията ще зарази Украйна, но няма да останат встрани и държавите от ЕС, Беларус и Русия.