Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НОВИ ВЗРИВОВЕ В КРИМ, В МОСКВА КАЗВАТ, ЧЕ Е ДИВЕРСИЯ

Киев, 17 август 2022.- Вчера в Крим, окупиран от Русия през март 2014 г. и превърнат във военна база, станали са три инцидента.

Най-напред избухва военен склад край село Майское, което е на 20 км от град Джанкой. След това се взривява трансформаторна станция в същия район. А два часа по-късно бе съобщено за пореден взрив, този път в с. Гвардейское, близо до Симферопол, в авиобаза. Христо Грозев заяви, че там са се намирали две ескадрили – по 12 самолета Су-24 и Су-25.

Министерството на отбраната на Русия призна, че е имало взрив на боеприпаси, временно съхранявани в района на военното поделение край село Майске, но подчерта, че става дума за случайно възпламеняване. Но няколко часа по-късно версията бе сменена – взривът е бил резултат от диверсия.

Засега Украйна не е коментирала дали има отношение към случилото се. Съветникът на украинския президент също Михайло Подоляк написа в социална мрежа: “Когато Крим е в нормална държава, става дума за Черно море, планини, туризъм. Когато Крим е окупиран от Русия, става дума за взривове във военни складове и висок риск от смърт за окупатори и крадци”.

За първи път Крим е атакуван на 9 август, по авиобазата Саки. Тогава руското министерство на отбраната също съобщи, че става дума за случайна детонация на боеприпаси и че никаква техника не е пострадала. Но мнозина специалисти и спътникови снимки опровергават това твърдение. В Саки е имало няколко взрива на различни места и поне 9 унищожени самолети. Украинската страна отрече да има нещо общо с инцидента.(УВести)