Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КРЕМЪЛ ПОДГОТВЯ СВОЯ ВОЕННО-ПРОМИШЛЕН КОМПЛЕКС ЗА ПРОДЪЛЖИТЕЛНА ВОЙНА

Киев, 13 август 2022.- Русия пренастройва своя военно-промишления комплекс (ВПК) за продължителна война, смятат в Института за изучаване на войната (ISW).

Американските експерти акцентират върху това, че Кремъл, след като изпитва трудности на бойно поле в Украйна, се опитва да мобилизира своята промишленост, за да поддържа армията си. По-специално, в началото на август Москва обяви ″промишлена мобилизация″ на предприятията от ВПК, забрани на служителите и на ръководството на компанията ″Ростех″, която отговаря за оръжейната сфера, да излизат в отпуск.

Очаква се руската ВПК комисия, чийто председател е Владимир Путин, пред септември да промени програмата за държавни поръчки в отбраната и да увеличи бюджета й почти с $10 млрд. Военният министър Сергей Шойгу посети завод ″Уралвагонзавод″ – най-голям производител на танкове в Русия, за да уреди там финансови проблеми, породени от международните санкции. А от началото на руско-украинската война (март т.г.) руската армия загуби почти 1900 танка и над 4100 различни бронирани машини, като БМП, например.

Това, че войната няма скоро да свърши, твърди и Джим Хокенгал – шеф на военното разузнаване на Великобритания. Той казва, че разбира желанието на украинците да освободят своята територия час по-скоро, но засега не вярва руснаците бързо да напуснат Украйна. Според него, в момента Киев все още не разполага с достатъчно подготвена войска и съвременна западна техника, за да премине в мощно контранастъпление по цялата дължина на фронта (почти 2 хил. км), дори да се констатира липсата на недоверието между политическата и военната ″класа″ в Москва.

Същевременно, някои официални лица в Киев казват, че военната, острата фаза на войната ще приключи до края на годината.

Днес е 171-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити – 43400 (+200), ранени – почти 130200, самолети – 233, хеликоптери – 193, танкове – 1856, БМП – 4115, артилерийски системи – 978, средства за ПВО – 136, системи за залпов огън – 261, автомобили – 3036, дронове – 779.(УВести)