Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ГЛЕН ГРАНТ: РУСНАЦИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ИЗВЪРШВАТ ЗВЕРСТВО СЛЕД ЗВЕРСТВО

София, 13 август 2022.- Електронното издание ″Фактор.БГ″ публикува поста на британския военен експерт Глен Грант за руско-украинската война. Той познава отлично и българската отбранителна система и беше ключов участник в екипа на Центъра за гражданско-военни отношения, Монтерей, САЩ, който от 2010-2011 г. подкрепи методически реформите в българската отбрана.

″Бях сравнително спокоен през последните няколко месеца, наблюдавайки разгръщането на войната. Но има някои неща, коитоq опитвайки се да я осмисля, трябва да се кажат сега.

Най-вече, че атаките от Русия не са намалели и райони в източната част на Украйна като Бахмут все още са ад на земята. Там украинските сили дават сериозни жертви и понасят значителни материални щети.

Но руснаците продължават да извършват зверство след зверство. Невероятно е, но, за съжаление, това е истината. Те убиват затворници, особено войници от полка ″Азов″, продължават да тероризират цивилни райони в цялата страна нанасяйки ракетни удари. Днес те заплашват да взривят атомната електроцентрала в Запорожие и вече са причинили огромни рискови щети, което дълбоко тревожи международните ядрени експерти. Наскоро обезглавиха затворник и забиха главата му на кол. Накратко, използват методи и действия, които са характерни за средновековието. И е много измамно, ако си мислите, че е достигнато дъното за злото, то става все по-дълбоко и по-дълбоко.

Но това, което ме учудва още повече е броят на страните и лидерите, които все още не мислят, че злото е чак толкова голямо, за да действат и дори да говорят открито. Държавниците, за съжаление, очевидно отсъстват. Въпреки че очаквам лоши неща от Северна Корея, Китай, Иран и Беларус, не мога да проумея действията на “демократична” Индия, Германия, много африкански държави, нито тишината в Южна Америка. Няма ли нищо, което да ги накара да направят разлика между добро и зло, за да заемат правилна позиция?

Войната продължава. Забележителната е подкрепата на много страни, които помагат на Украйна да удържи фронтовата линия, но все още не е достатъчна, за да обърне хода на войната. Надяваме се, че настоящите човешки загуби ще бъдат компенсирани с по-силни и по-добри оръжия и боеприпаси. Използването на HIMARS вече дава своя сериозен резултат, но за тези над 2000 км плюс фронтова линия, техният брой е твърде малък на фона на мащаба на руските сили. Сериозен проблем има с жизненоважното оборудване на пехотата. Загубите от битката с дронове, ръчните радиостанции, батериите, нощните мерници, компютри и генератори са ефективни и безмилостни

Американски системи за залпово огън HIMARS.

Много от тях, ако не и всичките, са подсигурени от доброволни дарения. Особено важни са пикапите и здравите минибуси. Това са жизненоважни съоръжения, които позволяват на войниците да оцелеят в ежедневните битки. С тях може да се доставя техника, храна, вода и боеприпаси, а ранените и загиналите – да бъдат транспортирани. Ако имат късмет, в най-добрия случай един камион издържа два месеца, но много от тях се повреждат или унищожават за дни или от нестихващите артилерийски бомбардировки или заради трудния на места терен. Нуждата от повече от тези техника е огромна.

Завършвам поста си, като благодаря на всички, които подкрепят украинските военни усилия с финансова или материална помощ, но ви моля да не спирате. Всяко евро, долар или паунд помагат. С дрон, струващ около 15000 евро, радиостанции между 900-1400 евро (плюс лиценза за криптиране) и коли втора употреба на цена от 2-3 хиляди евро, вашата лична подкрепа може да промени хода на военните действия и да спаси някой, който заслужава да бъде жив, да остане жив″, заключва експертът.