Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВОЙНАТА ВЪРНА РУСКАТА ИКОНОМИКА С ЧЕТИРИ ГОДИНИ НАЗАД

Киев, 13 август 2022.- Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна доведе до едно от най-големите сътресения в руската икономика и я върна с четири години назад, съобщава Bloomberg.

Очаква се БВП на Русия да намалее с 4,7%, казват анализаторите, допитани от изданието. ″Русия се връща в 2018 г., – твърдят те. – Спадът може да се забави през четвъртото тримесечие на годината, защото меката парично-кредитна политика на правителството ще поддържа известно търсене, но догодина падането ще се засили с още 2%, тъй като Европа се отказва от руските енергоносители″.

Международните санкции сериозно удариха по руската търговия и дори парализираха такъв отрасъл, като автомобилостроене.

Да, има икономически срив, но той все още не е толкова рязък, както се е очаквало, ала свиването ще продължи, прогнозират дори от Централната банка на Русия. ″Кризата се развива плавно, – казва Евгений Суворов – експерт по руската икономика в банката ″ЦентроКредит″. – В най-добрия случай тя може да стигне дъното в средата на следващата година″. Според него, БВП през текущото, трето, тримесечие ще намалее със 7%.

Предвижда се, че от този август добивът на руския петрол ще започне да намалява и в началото на 2023 г. ще спадне с 20%. Някои експерти дори прогнозират, че Русия я чака най-голямата рецесия след разпадането на СССР. Според Жозеп Борел – еврокомисар по външната политика на ЕС, до края на годината руската икономика ще се срине с 10% и ″скоро на Путин ще се наложи да избира между оръжието и маслото за хората″.(УВести)