Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СОЦИОЛОГИЯ: ВОЙНАТА ПРЕВЪРНА УКРАИНЦИТЕ ОТ ПЕСИМИСТИ В ОПТИМИСТИ

Киев, 31 юли 2022.- Странно, но тази война, която продължава вече пети месец, превърна украинците в оптимисти.

Ако преди руското нахлуване 70% от нашенците са смятали, че страната се движи в неправилна посока, то сега е обратното – 75% от допитаните казват, че лично тях и Украйна чака добро бъдеще.

Интересното е, че нито веднъж при допитването през тези пет военни месеца песимистите не са били повече от 10-15%. Докато оптимистите винаги са преобладавали на ниво 73-80%.

От Киевския международен институт по социология и групата ″Рейтинг″ казват, че дори Майданът – една успешна революция в историята на родината, през пролетта на 2014 г. не е давал такава оптимистична картина. Тогава оптимистите са били 48%, а песимистите – 34% при 18% колебаещите се. Оптимизмът леко е скочил с идването на власт на Володимир Зеленский и неговата партия ″Слуга на народа″ през 2019 г., когато съотношението оптимизъм и песимизъм е било 52% спрямо 27%.

И още един важен критерий, на който наблягат социолозите: 84% от украинците заявяват, че Киев не трябва да прави никакви териториални компромиси с Москва. Дори сред тези, когото Путин уж е тръгнал ″да освобождава″ – жители на  Източна и Южна Украйна, 62% поддържат безкомпромисност. Почти 90% от допитаните казват, че именно Русия трябва да плати за възстановяване на страната ни.(УВести