Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В ОЛЕНИВКА ″ВАГНЕРОВЦИТЕ″ ВЗРИВЯВАТ ВОЕННОПЛЕННИЦИ ОТ ″АЗОВ″, НО ОБВИНЯВАТ УКРАИНСКАТА АРМИЯ

Киев, 29 юли 2022.- В затвора в окупирания от руснаците гр.Оленивка (Донбас) в една от бараките именно ″вагнеровците″ са взривили над 200 украински военнопленници от полка ″Азов″. Над 50 са загинали, има много тежко ранени. За това съобщават от Главно разузнавателно управление на Въоръжените сили на Украйна.

Нашите разузнавачи уточняват, че снощи изненадващо украинците са били преместени в тази барака уж за предстояща размяна между тях и пленени руснаци. Но на разсъмване затворът е бил разтърсен от взривове отвътре, от самото помещение. Това се потвърждава и от прихванатия разговор между руски войник и негов цивилен приятел.

Въпреки всичко, в раните часове на деня руската пропаганда обвини украинската армия за обстрела, че убива своите и то с американски системи за залпов огън HIMARS. ″Новината″ е била разпространена и от много световни, включително и българските, медии.

В края на май 2022 г. ″Азов″ след героична съпротива се предаде.

Украинското командване, обаче, отрече, че нашите артилерийски са обстрелвали Оленивка и нямат нищо общо с този акт на геноцид, още повече, че отсъства каквато и да е причина да убиваме своите, когато чакаме да разменим 2 хил. ″азовци-герои″, няколко месеца отбранявали Мариупол и ″Азовстал″.

От нашето ГРУ твърдят, че този масов разстрел е инициатива на Евгений Пригожин – собственик на частната военна компания ″Вагнер″, която сега се казва ″Лига″, и че той дори не е бил съгласуван с руското министерство на отбраната. Причината е предстояща (на 1 август) проверка от Москва, която щяла да установи разхищения в огромни размери на средства, отпуснати за издръжка на украински военнопленници и ремонт на бараките в затвора. А така няма хора и бараки – няма и проблеми.

Андрий Билецкий

От полка ″Азов″ съобщиха, че започват лов на всички, причастни към убийството в Оленивка. Андрий Билецкий – основател и първи командир на ″Азов″, заяви, че в момента се събира информация за жертвите и за конкретните изпълнители на това военно престъпление. ″Където и да сте, ще ви намерим!″ – закани се пан Андрий.

Официален Киев се обърна към ООН да извърши разследване на масовия разстрел на военнопленници в Оленивка.(УВести)