Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КОНТРАНАСТЪПЛЕНИЕТО НА УКРАЙНА В РАЙОНА НА ХЕРСОН НАБИРА ОБОРОТИ, КАЗВАТ БРИТАНЦИТЕ

Киев, 28 юли 2022.- В резултат на няколко успешни удари на украинската армия руските позиции на десния бряг на река Днепър са станали много уязвими. За това четем във всекидневния доклад на британското военно министерство.

От Лондон констатират, че украинското контранастъпление в района на Херсон набира обороти. Отбелязва се, че Киев умело използва получената от Запада далекобойна артилерия за нанасяне на удари по три моста чрез река Днепър. По тях руското командва е снабдявало своите войски с боеприпаси, гориво, храни.

Антоновският мост, дълъг 1 км, край Херсон свързва два бряга на Днепър. За първи път той е ударен през миналата седмица, а вчера – още веднъж, като стана неизползваем за тежка военна техника. Затова позициите на руската 49-та армия, разположила се на десния бряг, изглеждат много уязвими.

Херсон е единственият областен център, окупиран от руснаците от началото на войната. Освен това, той е ключът към освобождаване на Крим. По тази причина градът има много голямо стратегическо и политическо значение както за Кремъл, така и за украинците. Падането на Херсон ще деморализира руската армия и сериозна ще разклати трона на Владимир Путин, а освобождаването му ще означава голяма победа на Украйна в тази война и сриване на имиджа на ″непобедимите и доблестни″ руснаци.

Днес е 155-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити – 40230 (+160), ранени – над 126000, самолети – 222, хеликоптери – 190, танкове – 1742, БМП – 3979, артилерийски системи – 894, средства за ПВО – 117, системи за залпов огън – 258, автомобили – 2854, дронове – 729.(УВести)