Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКАТА АРМИЯ СЕ ПРИДВИЖВА КЪМ ХЕРСОН, УДАРИ ПО ЕДИН МОСТ И ПОЧТИ ОБКРЪЖИ РУСНАЦИТЕ

София, 24 юли 2022.- Украинската армия предприе контраатака и притисна от три страни над хиляда руски войници в района на населените места Високопилля (170 км от Херсон) и Олгине (100 км от Херсон) в Южна Украйна. Те все още не са обкръжени, но са в огнен чувал, заяви военният експерт Олег Жданов. Според него, нашето командване не предприема широкомащабно контранастъпление, а постепенно, крачна по крачка, се придвижва към Херсон, окупиран от третия ден на руското нахлуване.

През последните две денонощия в превзетата от руските войски Херсонска област се водят тежки боеве, съобщи и британското военно разузнаване.

Украйна се опитва да прекъсне връзките на руските сили на запад от река Днепър край Херсон с групировката, разположена на изток. Руснаците правят отчаяни опити да забавят украинското настъпление.

Преди няколко дни Украйна нанесе два точни удара по Антоновския мост над река Днепър край Херсон. Днес в Интернет се появиха снимки, как група строители правят опит да го ремонтират. По моста могат да се движат леки автомобили, но не и тежка военна техника.

Антоновският мост след удара

Антоновския мост е ключов за руските сили, защото е един от малкото пътища, които свързват окупирания Херсон на запад от Днепър с другите територии под контрола на Русия на изток от реката, пише ″Свободна Европа″. Освен него има само още един мост, по който Русия може да доставя боеприпаси, гориво и храна на военните си, окупирали Херсон, и да изтегли силите си при необходимост. Но те имат заповед, както по време на Сталин през 1942 г: ″Ни шагу назад!″

″Веригите за снабдяване на руските сили западно от Днепър са под огневи контрол на украинците″, съобщава британското министерство на отбраната, като се позова на разузнавателна информация. Ако възможността за преминаване през Днепър бъде премахната и руските сили в окупирания Херсон бъдат откъснати от другите окупирани територии, това ще бъде значителен военен и политически удар за Русия, смятат британските анализатори.

Същевременно някои немски експерти са на мнение, че Украйна засега няма потенциал за мащабно контранастъпление, в резултат на което да освободи юг на страна. Тя може и да има войска, но без мощна артилерия нищо не може да се направи, казват те.(УВести)