Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВЧЕРА Е ПОДПИСАНО ″ЗЪРНЕНО″ СПОРАЗУМЕНИЕ, А ДНЕС РУСИЯ УДАРИ ПО ПРИСТАНИЩЕ ″ОДЕСА″

Киев, 23 юли 2022.- Вчера в Истанбул беше подписано споразумение за износ на украинското и руското зърно, а днес Москва удари с ракети по пристанище ″Одеса″, откъдето нашето жито ще се изнася.

Всъщност, бяха подписани две споразумения – руско, под което подписа си положиха турският военен министър Хулуси Акар, военният министър на Русия Сергей Шойгу и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, а после и украинско – с подписа на Хулуси Акар, Антониу Гутериш и украинския министър на инфраструктурата Олександър Кубраков.

Предвижда се украинското зърно да се изнася с кораби от три пристанища – ″Одеса″, ″Черноморск″ и ″Южен″. Русия, освен зърното, ще изнася и минерални торове.

И двете споразумения ще действат в срок от 120 дни и при необходимост могат да бъдат удължени съгласно Международната конвенция от 1974 г. за сигурността на живота на море.

Украйна разполага поне с 20 млн. т зърно от миналогодишната реколта, което се търси в Китай, Пакистан, страните от Близкия Изток и Северна Африка. Част от това зърно се съхранява в пристанище ″Одеса″, по което днес Русия нанесе ракетен удар. Това подлага на съмнение намеренията на Кремъл, залегнали в подписаната в Турция ″бумага″.(УВести)