Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СЛЕД КРАЯ НА ОПЕРАТИВНАТА РУСКА ПАУЗА, КАКВО ЩЕ ПОСЛЕДВА НА ФРОНТА? АНАЛИЗ НА ISW

Киев, 17 юли 2022.- Едва ли ще сме свидетели на масово засилване на руските наземни операции, но тук-там щурмове ще има, особена на направлението Словянск – Сиверск – Бахмут, смятат експертите от Института за проучване на войната (ISW).

От руското военно ведомство са обявили, че т.н. оперативна пауза е приключила на 16 юли и на командващия на армейската група ″Юг″ генерал Сергей Суровикин и на командващия на армейската група ″Център″ генерал Александър Лапин е било заповядано да засилят настъпателни действия по всички направления.

Експертите от ISW казват, че, според военната наука, за такава незначителна концентрация на войска няма нужда чак от двама командващи. Очевидно, Кремъл не е успял да използва тази оперативна пауза за надлежна реорганизация на руската военна командна структура в Украйна. ″Запазването на ″специална″ командва схема е много странно″, констатират в ISW. Най-вероятно двойното командване на такава малка територия ще създава проблеми за провеждане на военни операции. А и за това ще допринесат и извършените през последната седмица украински удари с HIMARS по над 20 руски логистични обекти – складове с боеприпаси, елементи с материално-техническо осигуряване, щабове, центрове за командване и управление.

Кремъл е заповядал руснаците да вземат под своя контрол Харкивска област със самия Харкив, вероятността от което е много малка, смятат в ISW. А ограничените наземни операции край Сиверск и Бахмут, а така също обстрелите на украинската военна и цивилна инфраструктура в Източна Украйна едва ли ще доведат до кардинална промяна на фронта.

Мост, свързващ украинския Крим и руския Ставрополски край, е дълъг 18 км.

В окупираните територии руските власти и колаборационистите се опасяват от партизанските акции, затова ожесточават режима си, за да могат да подготвят псевдореферендуми през септември. Но дотогава Херсон, например,  вече може да бъде освободен. Същото може да стане и с Мелитопол и Бердянск. Още повече, че Киев се надява да получи по-далекобойни ракети (до 300 км) за HIMARS и да удари по Кримския мост, с което да разруши важна артерия за доставка на оръжие, боеприпаси и гориво за армейската група ″Юг″.(УВести)