Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА УКРАЙНА ЩЕ СЪБЕРЕ С 12-13 МЛН. ТОНА ЗЪРНО ПО-МАЛКО

Киев, 17 юли 2022.- През тази година Украйна очаква зърнената реколта да бъде 18-19 млн. т, което е с 12-13 млн. т по-малко спрямо предвоенната 2021 г., твърди земеделският ни министър Микола Солский.

Страната консумира не повече от 5 млн. т, което означава, че украинците няма да остават без хляб. Ще има и за други нужди, включително за износ.

Загубите от 12-13 млн. т. се дължат на това, че поради войната много площи не са били засети, а там, където е било засято и е окупирано, се изпепелява – руснаците просто подпалват нивите и житото пламва за секунди.

Украйна все още разполага със зърно от миналогодишната реколта – от порядъка на 20 млн. т., което трябва да бъде изнесено за страните от Средния Изток и Северна Африка, за Китай. Но логистиката с кораби по Черно море е нарушена, затова пшеницата се транспортира със ж.п. транспорт, по Дунава, което хем оскъпява продукцията, хем намалява обема.

Сега под егидата на Турция се водят преговори Русия да не пречи на украинския износ, но Москва издига редица условия, например, на фронта да бъде обявено примирие. Киев трябва отхвърли това изискване, защото паузата във войната ще позволи Кремъл да се мобилизира и да събере допълнителни батальонно-тактически единици и Украйна да загуби предимство, получено в резултат на доставки на западно високоточно оръжие, и почти постигнат артилерийски паритет, смята авторитетният военен експерт Олег Жданов.(УВести)