Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КИТАЙ ДОСТАВЯ НА РУСИЯ МИКРОСХЕМИ, ТВЪРДЯТ ОТ ″THE WALL STREET JOURNAL″

Киев, 17 юли 2022.- За първите пет месеца на годината Китай двойно увеличи доставките на микросхеми за Русия, четем в ″The Wall Street Journal″. Обемът на този бизнес възлиза на $50 млн., видно е от данните на китайската митница.

Твърди се, че преди да нахлуе в Украйна на 24 февруари т.г., Владимир Путин информира за това лидера на Китай Си Дзинпин.

Въпреки уж своята неутралност, Пекин де-факто подкрепя Москва във войната й в Украйна, защото тези схеми са необходими за производство на  различна военна продукция.

Изданието отбелязва, че значително се увеличи и китайският износ на печатни плати, а продажбата на алуминиевия оксид, който е важен елемент  при производство на оръжие и аерокосмически изделия, е скочила със… 400 пъти спрямо миналата година.

Твърди се, че, въпреки санкциите, наложени от САЩ и ЕС на Русия, много китайски продавачи на техника продължават да имат бизнес отношения с руски компании. Търговията с чипове и други компоненти с потенциална военна употреба извършват както малки частни китайски фирми, така и държавни предприятия. Официален Пекин заявява, че оръжие на Русия не продава. Експертите казват, че това наистина е така, защото Китай се опасява от конфликта със САЩ, които за него са къде-къде по-важен външнотърговски партньор, отколкото Кремъл.

Същевременно Китай не се притеснява да купува руски природен газ и петрол. Само през първите три месеца от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна китайците са платили за тези суровини $24 млрд.(УВести)