Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОТ ДНЕС ВСИЧКИ САЙТОВЕ В УКРАЙНА – САМО НА УКРАИНСКИ ЕЗИК

Киев, 16 юли 2022.- От днес целият Интернет в Украйна трябва да бъде на украински език. Това предвижда съответния закон.

Всички сайтове, социални мрежи, мобилни приложения, YouTube, Viber, Telegram-канали следва да бъдат на украински език.

Разпоредбата се разпространява и върху държавни и местни органи, предприятия, институции и организации, масмедии, регистрирани в Украйна, стопански субекти, които са регистрирани в Украйна и предоставят услуги или продават стоки.

Украинската версия на сайт трябва да се зарежда по подразбиране, а версиите на друг език могат да съществуват паралелно. Но украинската версия следва да съдържа не по-малко информация, отколкото чуждоезичната.

Ала има и изключения. Сайтовете на коренните народи на Украйна могат да имат само една версия – на майчин език. Например, на кримскотатарски. Само една версия е разрешена, ако става дума за английски език или за официалните езици на страните – членки на ЕС.

Липсата на украиноезичната версия ще означава нарушаване на закона, за което се предвижда глоба от 3400 грн. до 8500 грн., а при повторно неспазване на нормата – 11900 грн.

След 24 февруари, когато Русия нападна Украйна, 78% от украинците са започнали по-често да общуват на украински език, твърдят от Киевския международен институт по социология.(УВести)

Още по темата:

НАД 80% ИСКАТ УКРАИНСКИЯТ ЕЗИК ДА ОСТАНЕ ЕДИНСТВЕН ДЪРЖАВЕН ЕЗИК В СТРАНАТА