Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

″NEWS WEEK″: БЕЛОРУСКИТЕ ВОЕННИ ПРИЗОВАХА ЛУКАШЕНКО ДА НЕ СЕ НАМЕСВА ВЪВ ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Киев, 12 юли 2022.- Белоруските военни се обърнаха към Александър Лукашенко и го призоваха да не се намесва във войната на Русия в Украйна, пише американското издание ″News Week″, информира сайтът ″Главком″.

Съобщава се, че неотдавна висши офицери от 5-та бригада на силите със специална предназначение са публикували открито писмо към самопровъзгласилия се президент на Беларус. Според тях, директната намеса на Беларус във войната на Москва ще означава ″чисто самоубийство″ за страната им. Офицерите пишат, че ″влизайки във войната против Украйна, Беларус ще бъде изгонена от клуба на цивилизовани държави и за дълго време ще се превърне в международен аутсайдер″. Освен това, военните напомнят на Лукашенко, че ″окупацията от Русия на международно признатата територия на Украйна, която е приятел на Беларус, и руските опити да въвлекат Минск в с нищо не провокирана война против суверенна държава могат да се разглеждат само като погазване на суверенитета на самата Беларус″.

Военните смятат, че Кремъл нарушава Конституцията на Беларус, в която е написано, че белоруската държава е независима във вътрешната и външната си политика.

Владимир Путин иска Минск да открие ″втори фронт″ против Украйна

Руският президент ″насилва″ Лукашенко да открие ″втори фронт″, с което да помогне на изнемогващата руска армия. Засега ″батька″, който икономически и финансово е много зависим от Русия, успешно лавира и не праща войските си в Украйна, но предоставя на руснаците боеприпаси и бойна техника. Освен това, от територията на Беларус по Украйна се нанасят ракетни и авиационни удари, оттам на 24 февруари руските войски са нахлули в Украйна. Така че Александър Лукашенко вече е военен престъпник и заедно с Путин го чака Хага.

Белоруската армия наброява 20 хил. души. Тя няма военен опит и е въоръжена със съветско и руско оръжие.(УВести)