Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЛИЗ ТРЪС, КОЯТО МОЖЕ ДА СТАНЕ ПРЕМИЕР НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, ИСКА ПУТИН ДА ЗАГУБИ В УКРАЙНА

София, 12 юли 2022.- Ръководителят на британското външно министерство Лиз Тръс заяви, че, ако бъде избрана за министър-председател, ще осигури поражението на Русия, която на 24 февруари т.г. нападна Украйна. Такова обещание даде тя в статията си в ″The Telegraph″.

″Ще се боря на изборите като консерватор и ще ръководя страната като консерватор, – каза Тръс. – В позицията на министър-председател аз ще се заема с въпроса: да гарантирам поражението на Владимир Путин в Украйна и да стимулирам икономиката″.

Ден по-рано Лиз Тръс обяви, че ще участва в надпреварата за позицията на лидер на Консервативната партия, което означава, че ще се състезава и за премиерския пост.

Пани Тръс активно подкрепя Украйна в борбата против руската инвазия, която продължаване вече петия месец. В края на юни тя призова западните страни да удвоят усилията си в помощ на Киев, за да може президентът Володимир Зеленский да преговаря със страната-агресор от позицията на силата. Според нея, опитите за умилостивяване на руския диктатор са опасни и контрапродуктивни.

Лиз Тръс е на 46 години, смята се за потенциален наследник на сегашния премиер Борис Джонсън, който обяви оставката си и ще напусне поста през септември. Проучванията показват, че Лиз е популярна сред членовете на Консервативната партия, пише във Фейсбук Зорница Сургова.(УВести)

Нашата справка:

Освен Лиз Тръс, за поста лидер на Консервативната партия ще се състезават: Риши Сунак – бивш министър на финансите, Пени Мордънт – младши министър по търговската политика, Том Тугендгът – председател на специалния комитет по външните работи към  Камарата на общините, Джереми Гънт – бивш ръководител на форин офис, Суела Бравермън – генерален прокурор, Кеми Баденох – бивш министър за местно самоуправление, и Надхим Захави – председател на министерството на финансите.

Още по темата:

БОРИС ДЖОНСЪН СИ ОТИВА. КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА ЗА УКРАЙНА?