Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НЕБЕТО НАД КИЕВ ЩЕ ЗАЩИТАВА ЗЕНИТНО-РАКЕТНА СИСТЕМА, КОЯТО БРАНИ И НЕБЕТО НАД БЕЛИЯ ДОМ

Киев, 10 юли 2022.- Американско-норвежката зенитно-ракетна система ″NASAMS″ ще е част от ПВО и ПРО над украинската столица Киев.

Тя ще бъде доставена в Украйна в рамките на пореден (14-и) пакет военна помощ, възлизащ на $820 млн.

Този план за ″NASAMS″, очевидно, свързан със заплахата на Москва да бомбардира в Украйна центрове за вземане на решения, отправена от Дмитрий Медведев. Става дума за Киев, по-точно, за т.н. правителствен квартал в центъра на града.

В момента небето над Киев бранят съветски системи за ПВО С-300. Те свалят крилати ракети, които Русия изстреля по обекти в Украйна, но основното им предназначение е да удрят по самолети и други летателни апарати, но не и ракети.(УВести

Нашата справка:

Зенитно-ракетният комплекс ″NASAMS″ е предназначен за борба с маневриращи аеродинамични цели на малки и средни височини, система за ПВО с малък и среден радиус на действие.

Разработен е от норвежката фирма ″Kongsberg Defence & Aerospace″ и американската компания ″Raytheon″ в началото на 90-те години на ХХ в. На въоръжение е от 1994 г. Способен е да изстреля 72 ракети за 12 сек. Поразява самолети, хеликоптери и крилати ракети на разстояние от 20 км до 180 км и височина до 21 км. Времето за преминаване от походно състояние в бойно е 15 мин., а обратно – 3 мин. Скоростта на поразяваната ракета е 1000 м/сек.

На въоръжение е в САЩ, Норвегия, Испания, Нидерландия, Финландия, Литва. Очаква се три комплекса да бъдат доставени за Украйна.