"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НЕБЕТО НАД КИЕВ ЩЕ ЗАЩИТАВА ЗЕНИТНО-РАКЕТНА СИСТЕМА, КОЯТО БРАНИ И НЕБЕТО НАД БЕЛИЯ ДОМ

Киев, 10 юли 2022.- Американско-норвежката зенитно-ракетна система ″NASAMS″ ще е част от ПВО и ПРО над украинската столица Киев.

Тя ще бъде доставена в Украйна в рамките на пореден (14-и) пакет военна помощ, възлизащ на $820 млн.

Този план за ″NASAMS″, очевидно, свързан със заплахата на Москва да бомбардира в Украйна центрове за вземане на решения, отправена от Дмитрий Медведев. Става дума за Киев, по-точно, за т.н. правителствен квартал в центъра на града.

В момента небето над Киев бранят съветски системи за ПВО С-300. Те свалят крилати ракети, които Русия изстреля по обекти в Украйна, но основното им предназначение е да удрят по самолети и други летателни апарати, но не и ракети.(УВести

Нашата справка:

Зенитно-ракетният комплекс ″NASAMS″ е предназначен за борба с маневриращи аеродинамични цели на малки и средни височини, система за ПВО с малък и среден радиус на действие.

Разработен е от норвежката фирма ″Kongsberg Defence & Aerospace″ и американската компания ″Raytheon″ в началото на 90-те години на ХХ в. На въоръжение е от 1994 г. Способен е да изстреля 72 ракети за 12 сек. Поразява самолети, хеликоптери и крилати ракети на разстояние от 20 км до 180 км и височина до 21 км. Времето за преминаване от походно състояние в бойно е 15 мин., а обратно – 3 мин. Скоростта на поразяваната ракета е 1000 м/сек.

На въоръжение е в САЩ, Норвегия, Испания, Нидерландия, Финландия, Литва. Очаква се три комплекса да бъдат доставени за Украйна.